Čtvrtek 18. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Několik jednotek hasičů likvidovalo únik hydraulického oleje do Ostravice a Odry

Hasiči z MSK vyjeli krátce po poledni do Ostravy a do Bohumína ke stavbě norných stěn na řekách Ostravice a Odře. Dle dostupných informací unikl z pracovního stroje hydraulický olej poblíž soutoku Ostravice a Lučiny, následně se dostal až do Odry, kde jej zachytila připravená norná stěna.

Tři ostravské jednotky HZS MSK vyjely ihned k Odře (do níž se Ostravice vlévá) a postavily první nornou stěnu k zachycení oleje několik kilometrů od místa nehody – mezi Ostravou a Bohumínem u Ostravy-Koblova asi kilometr od mostu, který spojuje ostravské části Koblov a Hrušov.

Petr Kůdela – tiskový mluvčí HZS Moravskoslezského kraje
Dnes odpoledne jsme byli požádáni státním podnikem Povodí Odry o spolupráci při zachycování hydraulického oleje, které zřejmě unikl ze stavebního stroje v centru Ostravy do Ostravice.

Druhou nornou stěnu postavili další hasiči (3 jednotky z Karvinska: 2 jednotky HZS MSK – Bohumín a Karviná + 1 jednotka SDH – Starý Bohumín) na Odře v úrovni Starého Bohumína a hraničního přechodu Bohumín-Chalupki.

Obě norné stěny byly postaveny našikmo a v nejužším místě aplikovali hasiči na vodní hladinu sorbent, který olej úspěšně zachytával. Hasiči pak sorbent s nasáklým olejem odebírali do připravených barelů. Bylo okem viditelné, že se hasičům olejové skvrn, plující po hladině, podařilo zachytit a „vylovit“.

Zhruba po dvou hodinách byly obě norné stěny předány Povodí Odry a hasiči se vrátili na základnu. Zachytávat nečistoty budou norné stěny minimálně do čtvrtečního (zítřejšího) rána.

Sdílet