Sobota 20. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vybouraná nosná zeď zaměstnala 3 jednotky hasičů, statik nakonec evakuaci obyvatel nenařídil

Dnes v 17 hodin byly tři jednotky hasičů přivolány do Proseče nad Nisou k bytovému domu, kde bylo podezření, že při rekonstrukci jednoho z bytů došlo k narušení nosných konstrukcí a obyvatelé měli strach ze zřícení objektu.

Na místě zasahovali jablonečtí a liberečtí profesionálové, nechyběli místní dobrovolní hasiči. Z liberecké stanice byl povolán i speciální technický kontejner, který byl zařazen do operačního řízení letos v lednu a který je vybaven materiálem jakou jsou třeba vypažovací a podkládací hranoly a desky sloužící pro zajištění nestabilních konstrukcí.

Jak bylo zjištěno, bytový dům o třech nadzemních podlažích procházel postupnou rekonstrukcí a jeden z jeho obyvatel vyboural nosnou příčku a místo po ní nedostatečně podložil, takže došlo k posunu podlahy v bytě nad rekonstruovaným prostorem o 1,5 až 3 cm.

Podle přivolaného statika nehrozilo akutní zřícení objektu a evakuace obyvatel nebyla nutná. Obyvatelé tak opustili své byty jen po dobu nezbytně nutnou, kdy hasiči pomocí dřevěných hranolů a trámů zajistili a podepřeli část o velikosti 3×3 metry.

Po 18. hodině došlo k předání PČR a hasiči se začali vracet na základny.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet