Pondělí 20. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár výškové budovy si hasiči v České Lípě vyzkoušeli nanečisto, vyhledávání osob v zakouřeném bytě jednoduché nebylo

Ve středu dopoledne se v České Lípě (ulici Okružní) uskutečnilo taktické cvičení s námětem „Požár bytu v 8. NP výškového bytového domu s vyhledáním a záchranou osoby v bezvědomí."

Cílů cvičení byla celá řada, ať už šlo o procvičení spolupráce s dobrovolnými hasiči, ověření provozuschopnosti systému suchovodu a přetlakového větrání uvnitř objektu, ověření dojezdových časů, seznámení s objektem a samozřejmě nácvik vstupu do zakouřeného prostoru, vyhledání a záchrana osoby v bezvědomí.

Cíle byly určitě splněny. Organizátorům cvičení se podařilo byt skutečně důkladně zakouřit tak, že vyhledávání nebylo vůbec jednoduché a někdy zasahujícím hasičům nevyšla zásoba vzduchu v dýchacím přístroji.

To pak znamenalo ukončení činnosti vyhledávání a celá průzkumná skupina se musela vrátit zpět. Bezpečnost hasičů má v tomto případě přednost.

popsal velitel stanice českolipských profesionálů mjr. Mgr. Ladislav Vakula

Jak sdělil dále, cvičení se plánovalo i proto, že ve výškových objektech nejsou vždy plně funkční veškerá technická zařízení související s požární ochranou.

Ačkoliv to není zvykem, konkrétně v tomto domě bylo vše v naprostém pořádku.

Velmi klíčová je u těchto výškových budov funkčnost elektrické přetlakové ventilace, úplná volnost únikové cesty (žádné předměty, nepořádek apod.), funkčnost a kompletnost hydrantů.

jmenoval Vakula

Občané a majitelé všech bytových domů by si tak měli nebezpečí požáru uvědomovat a mít všechna jmenovaná zařízení funkční. Mohou totiž zachránit lidské životy!

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet