Pondělí 20. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Již několikrát vyhořelá budova ve Varnsdorfu se stala dějištěm hasičského výcviku, plameny šlehaly doopravdy

Poslední červencové čtvrteční cvičení varnsdorfských hasičů bylo ve znamení požáru, jehož místo bylo do poslední chvíle utajováno a pečlivě organizačně připravováno již od rána. Pro cvičení byla vybraná činnost, která hasičům rozhodně není cizí – hašení požárů a záchrana lidského života.

Pro maximální simulaci reálných podmínek působení tepla a kouře na hasiče byl vybrán již několikrát vyhořelý objekt v ulici Nádražní ve Varnsdorfu.

Vzhledem k tomu, že jsme se snažili vytvořit podmínky pro reálný požár se silným zakouřením, byla z důvodu možných telefonických ohlášení od nic netušících občanů zajištěna informovanost o výcviku na příslušném operačním středisku HZS (tísňové linky 150 a 112), sloužící směně profesionálních hasičů, městské policii Varnsdorf a zaměstnanců Českých drah.

V dopoledních hodinách jsme přizpůsobili podmínky pro výcvik, šlo o odstranění střepů, větších překážek a zakrytí oken pro zajištění sytého kouře uvnitř budovy. Pro vytvoření požáru vznikla 2 ohniska ze starých dřevěných palet a 3 vytvořené tzv. „zakuřovací sudy“, které tvoří hustý dým pro dezorientaci hasičů.

Veškerá ohniska byla rozmístěna tak, aby nedošlo ke skutečnému a neočekávanému požáru zbytku dřevěné střechy, tedy v místnostech s betonovým stropem a sutinovým podložím. Abychom podmínky nezlehčovali, umístili jsme do budovy dvě osoby v bezpečné vzdálenosti od zakouření.


V 16 hodin bylo provedeno rychlé seznámení s očekávanou činností, rozdělení hasičů do skupin a přidělení na techniku – CAS 24 Tatra Terrno, CAS 32 Tatra 148 a DA Fiat Ducato.

Mohli jsme tedy vyrazit jako ke skutečnému zásahu. Po příjezdu na místo události se již z oken valil hustý dým, proto bylo vytvořeno dopravní vedení s rozdělovačem a 3× proudem „C“.

Dvě skupiny byly určeny jako záchranné, proto se po kompletním ustrojení vrhly vstříc ohni a vyhledávání osob. Třetí skupina tvořila zálohu, ochlazovala plášť budovy a následně pomáhala při záchraně osoby na nosítkách.

Po zhašení plamenného hoření u hlavních ohnisek jsme zapálili ještě jedno menší, na opačné straně budovy, a simulovali rozšíření požáru střešní konstrukcí, přičemž hasiči byli nuceni se k ohnisku dostat pomocí nastavovacích žebříku oknem a prodlužovat vedení o dvě hadice.

Po finálním průzkumu celé budovy jsme objekt uvedli do původního stavu, omyli zdi, uklidili náš nepořádek a vyfotili společnou fotku.

Cvičení nám nahradilo dlouhodobý pokles výjezdů, které k udržování našich zkušeností bezesporu potřebujeme. Dále jsme splnili zákonnou povinnost použití dýchacího přístroje, který je každý z hasičů s kurzem povinen použít jednou za 3 měsíce (pro některé byl tento požár vůbec první po absolvování kurzu). Větší chyby jsme neshledali a menší jsme napravili a vyříkali si.

Jsem rád, že v dnešní době shonu za penězi jsou stále mladí lidé, kteří jsou zapáleni do takto nebezpečné činnosti bez nároku na jakoukoliv odměnu.

Bc. Jan Přerovský
velitel družstva
JSDH Varnsdorf

Sdílet