Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár zachvátil celou střechu domu v Bystřici pod Hostýnem, hasiči museli rozebrat její konstrukci

V 04:07 hodin bylo na krajské operační středisko hasičů ve Zlíně přijato oznámení o požáru půdy rodinného domu na ulici Mlýnská v Bystřici pod Hostýnem.

Jako první byla na místo události vyslána jednotka profesionálních hasičů stanice Bystřice pod Hostýnem. Současně byl vyhlášen požární poplach také jednotkám dobrovolných hasičů z Chvalčova, Rychlova a Bystřice pod Hostýnem. Postupně byly na místo události povolány další posilové jednotky a to jak profesionálů z Holešova a Kroměříže, tak i hasičů z Dřevohostic, kteří vyjeli na místo v rámci mezikrajské pomoci.

Jak hlásil velitel zásahu, v době příjezdu první jednotky byla požárem zasažena celá střecha rodinného domu. Hasiči vybaveni dýchací technikou nasadili několik útočných proudů a to jak k hašení zasaženého objektu, tak i ochraně dvou sousedních domů. Zvýšený odběr vody si vyžádal napojení na místní hydrantový systém, ze kterého byly doplňovány zasahující cisterny.

Pro zvládnutí požáru museli zasahující hasiči začít rozebírat zasažené střešní konstrukce, zpřístupnit jednotlivá ložiska hoření a odvětrávat prostor pomocí přetlakové ventilace. Po rozebrání střechy se jim podařilo vniknout do půdního prostoru a požár v 06:14 hodin lokalizovat.

Na místě události byla také využita součinnost s pracovníky vodárenské pohotovostní služby a pohotovostní služby el. rozvodné společnosti.

Hasiči dále pokračují v rozebírání stavebních konstrukcí a dohašování jednotlivých prostorů hoření.

Na místo se také dostavil vyšetřovatel požárů z Kroměříže. Výše škody a příčina vzniku požáru budou předmětem následného šetření.

Z místa události nebylo doposud hlášeno žádné zranění osob.


08:40

Část zasahujících jednotek byla odeslána z místa zásahu na své stanice. U ostatních jednotek bylo provedeno vystřídání zasahujících hasičů a předání místa události veliteli nové směny.

Hasiči pokračují v rozebírání konstrukcí, vyklízení objektu do přistavených kontejnerů a ochlazování požárem zasažených prostorů.

Jak bylo vyšetřovatelem hasičů zjištěno, příčinou vzniku požáru, který způsobil předběžně škodu ve výši 1 000.000,– Kč, byla technická závada elektroinstalace v půdním prostoru domu. Hasičům se podařilo uchránit další majetek v hodnotě asi 1 000.000,– Kč.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet