Pondělí 20. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rychlý zásahový automobil Ford Ranger 4×4 jezdí v Broumově, má čtyři místa k sezení

Již na počátku března jsme vám přinesli článek o slavnostním předání nového zásahového automobilu hasičům ze stanice HZS Královehradeckého kraje v Broumově. Dnes si vozidlo představíme podrobněji.

Automobil je postaven podvozku Ford Ranger v konfiguraci náprav 4×4 s prodlouženou kabinou Extra Cab a rozvorem 3 220 mm. Pohání ho naftový přeplňovaný čtyřválec o objemu 2.2 litru a výkonu 110 kW. Manuální šestistupňovou převodovku doplňuje přídavná převodovka s redukcí. Samozřejmostí je možnost volit pohon na dvě či čtyři kola.

Vozidlo je na přední nápravě odpruženo hydraulickými tlumiči, na zadní pak listovými pery se systémem přídavného vzduchového odpružení. O dohušťování se stará kompresor.

Do předního nárazníku je integrován výstup lanového navijáku Golem Tech o tažné síle 5 400 kg a ochranný rám s přídavnými dálkovými světly a sirénou výstražného zařízení. To je kompletně osazeno technikou značky Whelen.

Nástavba vozu je vyrobena z polypropylenu a je přístupná ze tří stran pomocí hliníkových rolet. Vnitřní osvětlení nástavby je v provedení LED.

V kabině vozu jsou uloženy dýchací přístroje Pluto, radiostanice, svítilny, dalekohled a dokumentace pro velitele.

V levé roletě nástavby je umístěna tlaková láhev ke zvedacím vakům, hasící přístroj CO2, uzávěr na plyn, motorová pila, rozbrušovací agregát, kufr s nářadím na otevírání dveří a přepravky s drobným materiálem.


V pravé roletě je umístěna motorová pohonná jednotka Honda GX390 a vysokotlaké čerpadlo Alto N 5–85PE o maximálním tlaku 240 barů a hašení 22 litrů za minutu s možností přimíšení pyrocoolu i pěnidla. Pohonná jednotka je vybavena elektrickým startérem.

Nádrž na vodu je zastavěná v podlaze nástavby a má objem 130 litrů. Množství vody v nádrži hlídá vodoznak v zorném poli obsluhy vysokotlakého hašení. Vysokotlaké hasící zařízení s hadicí o délce 30 m je osazeno proudnicí Triplex, která umožňuje hašení plným a roztříštěným proudem i hašení pěnou. Nádrž na vodu je možno průběžně doplňovat z externího zdroje.

V této roletě je současně s hašením umístěn i kufr s nářadím, zdravotnický batoh, vakuové dlahy, nádoba na úkap nebezpečných. látek a sorbent a dva práškové hasící přístroje.


V zadní roletě nástavby je výsuvné plato s nosností 250 kg, na kterém je uloženo kompletní vyprošťovací zařízení Holmatro Core, zakládací klíny, skládací nosítka pod vrtulník, páteřová deska Spencer, vysokotlaký zvedací vak, cestářské koště s lopatou a magnetický hledáček.


Ford je dlouhý 5 590 mm, široký 1 850 mm a vysoký 2 070 mm. Váží 3 200 kg. Automobil přebrodí vodu o hloubce do 600 mm.

Jak jsme již informovali dříve, vozidlo bylo zakoupeno z prostředků města Broumova, výbavu do něj dodal Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje. Cena samotného automobilu bez výbavy činila 1 499 311,– Kč.

Foto: Michal Fanta – <a href=„http://­michalfanta.cz“>michal­fanta.cz</a>
Sdílet