Pátek 11. října 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.
Česká republika

Následky dopravní nehody, při které se u Jarošova nad Nežárkou střetly osobní automobily továrních značek Škoda Octavia a Ford Mondeo, likvidovali společně se ZZS a Policií ČR profesionální hasiči ze stanice Jindřichův Hradec. Když jednotka HZS přijela k nehodě, byli cestující mimo havarovaná auta.

Vyproštění nebylo potřeba. Provedeným průzkumem hasiči zjistili, že z Fordu vytekly na silnici provozní kapaliny. Hasiči je ihned posypali sorbentem. Po dobu šetření nehody Policií ČR jednotka HZS řídila provoz na komunikaci. Zásah byl ukončen závěrečným úklidem komunikace.

K požáru trafostanice v areálu závodu Rubena v Hradci Králové vyjeli profesionální hasiči z centrální stanice Hradec Králové a místní podniková jednotka dobrovolných hasičů. Při příjezdu profesionální jednotky byla již trafostanice odpojena jedním ze zaměstnanců.

Hasiči na požár oleje v zařízení použili práškový hasicí přístroj. Hmotná škoda na trafostanici byla předběžně odhadnuta na 200 tisíc korun. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

Jednotky HZS ze stanic Duchcov a Teplice a měřící vůz ze stanice Ústí nad Labem vyjely do objektu bývalého závodu Kamenina v Závodní ulici v Háji u Duchcova, kde bylo nalezeno 15 lahví s neznámými chemickými látkami. Objekt je v současné době v demolici a sklenice s chemickými látkami byly nalezeny v bývalé laboratoři podniku.

Některé z nich byly rozbité. Mělo by se jednat o tři druhy sulfátů neboli síranů. Hasiči látky naložili do tří barelů a odvezli na stanici v Ústí nad Labem k předání odborné firmě na likvidaci.

Jednotka profesionálních hasičů z centrální stanice Hradec Králové byla v 11:20 hodin povolána na území Pardubického kraje k úniku provozních kapalin z autobusu u Opatovic nad Labem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že z poškozeného autobusu uniklo zhruba 20 litrů motorového oleje v délce jednoho kilometru.

Hasiči po příjezdu na místo zasypali látku sorbentem a společně se strážníky Městské policie zajistili v daném úseku komunikaci. Na místo byli povolána pracovníci Správy a údržby silnic Pardubického kraje, kteří očistili vozovku.