Pátek 27. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.
Česká republika

Jednotky HZS Jihomoravského kraje stanice Boskovice zasahovala v obci Vratíkov u dopravní nehody osobního a nákladního vozidla. Při nehodě byla zraněna jedna osoba.

Ke střetu nákladního auta značky Liaz a osobního auta značky Škoda Felicia vyjížděli v pátek 16. května v ranních hodinách policisté do Vratíkova na Boskovicku. Třicetiletá řidička vozu Škoda Felicia projížděla zatáčkou v úzkém místě ve směru od obce Okrouhlá, vyjela do protisměru, kde ve stejnou dobu projíždělo nákladní auto značky Liaz. Řidič nákladního auta se snažil střetu vyhnout, proto strhl řízení a vyjel do plotu. Přesto se obě auta srazila a řidička byla při nehodě lehce zraněna. Na vozidlech i plotě vznikla škoda za asi 81 tisíc korun.

Silný vítr neustával ani přes noc a proto hasiči v Jihomoravském kraji pokračovali v odklízení jeho následků. Počet výjezdů se však oproti denním hodinám snížil. V době od 15.5. 22.00 hodin do 16.5. 7.00 vyslalo operační středisko hasičské jednotky k 19 událostem. Ve 14 případech hasiči odklízeli popadané stromy.

Celková bilance uplynulých 24 hodin (15.5. 7.00 – 16.5. 7.00) ukazuje, že v souvislosti se silným větrem řešili hasiči 78 událostí. Podle územních odborů lze sledovat počet události takto:

Brno 31×Hodonín 14×Vyškov 13×Blansko 9×Břeclav 7×Znojmo 4×

Nejčastěji jednotky odstraňovaly popadané stromy z komunikací. Výjezdy tohoto typu jsou si velmi podobné. Hasiči zajistí místo události proti případné nehodě a pomocí motorové pily odstraní části stromu, které brání v průjezdu. Očistí vozovku od větví a dřevních nečistot a silnici opět zprůjezdní.