Úterý 1. října 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Mladík se popálil při pálení větví

Vážné popáleniny na rukou, obličeji a krku utrpěl včera odpoledne 21letý muž, který na zahradě rodinného domku v obci Stavěšice na Hodonínsku pálil staré větve a použil při tom kanystr s benzínem. Rychle se odpařující výpary hořlaviny 1. stupně se vzňaly a muže popálily.Ilus­trační foto.

Oheň pomocí kbelíku s vodou před příjezdem hasičů uhasili jeho příbuzní. Zraněného muže zdravotníci vrtulníkem transportovali na popáleninové centrum Fakultní nemocnice Brno.

Mladík z Hodonínska je prvním letošním Jihomoravanem, který se zranil při jarním pálení odpadů ze zemědělských porostů. Drobné nebo i vážnější zranění lidí při pálení odpadů na zahrádkách a dalších porostech však hasiči zaznamenávají každý rok.

Nejvážnější zranění může způsobit kombinace spalování trávy či větví s použitím hořlaviny. Smrtí 71letého muže skončilo před třemi lety pálení zbytků suché vinné révy ve vinohradu u Bzence na Hodonínsku. Také on při pálení odpadu použil směs benzínu a petroleje. Od hořících výparů se na muži vzňalo oblečení a rozsáhlým popáleninám senior po převozu do nemocnice podlehl.

Zakládání ohňů v přírodě, pálení odpadů a vypalování trávy loni v České republice způsobilo celkem 377 požárů (v roce 2006 to bylo 322 požárů), při nichž bylo 11 lidí zraněno a škoda dosáhla 8,4 milionů korun. Za uplynulých osm let přitom tyto hasiči v ČR zaznamenali celkem 4151 těchto požárů, které připravily o život 11 lidí a dalších 221 lidí zranily. Škody přesáhly 131 milionů korun. Protože počet požárů suché trávy, křovin, lesních porostů a také odpadů ze zahrad díky teplému počasí stále roste, lidé by měli při zakládání ohňů dbát na vlastní bezpečnost.
- zákon přísně zakazuje plošné vypalování trávy a dalších porostů
- plánované pálení klestu po lesní těžbě je třeba předem ohlásit operačnímu středisku hasičů a zabránit tak zbytečným výjezdům požárních jednotek, při samotném pálení je třeba se řídit pokyny hasičů, oheň se nesmí vymknout kontrole
- ohniště k pálení suché trávy a dalšího biologického odpadu musí být odděleno od okolního terénu nejméně metrovým pásem zeminy či jiného nehořlavého materiálu
- oheň se nesmí rozdělávat v blízkosti lesa a za silného větru, při pálení je nutné mít po ruce jednoduché hasební prostředky (kbelíky s vodou, lopaty nebo písek na udusání plamenů), při poryvech větru je třeba oheň ihned uhasit
- při pálení odpadů by lidé nikdy neměli k rozdělávání ohně používat benzín či další hořlavé látky
- pokud se oheň vymkne kontrole a šíří do okolí, ihned volat hasiče
- při odchodu ze zahrady je nutné ohniště důkladně prolít vodou a nenechat v něm žhavé uhlíky.


por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje



-swo-
Sdílet