Úterý 1. října 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dva brněnské požáry

K požáru rodinného domu hasiči v noci vyjížděli do Karlovy ulice ve Veselí nad Moravou na Hodonínsku. Událost byla operačnímu středisku HZS ohlášena ve 23.16 hodin a na místě zasahovala jednotka profesionálních hasičů ze stanice ve Veselí.

Žhář zničil jen květináč


Požár už před příjezdem hasičů uhasil majitel domu. Hasiči v dýchacích přístrojích prozkoumali sklep domu a silně zakouřený prostor odvětrali. Požár byl podle informací HZS založen úmyslně pomocí dvou zápalných lahví. Jednu dosud neznámý žhář vhodil rozbitým oknem do sklepa, kde je kotel na zemní plyn a pod oknem byly uskladněny plastové květináče s květinami. Požár poškodil jeden plastový květináč a celý prostor sklepa byl zasažen zplodinami hoření. Další zápalnou láhev se žhář pokusil vhodit do obývacího pokoje, láhev však dopadla jen na rám okna a poškodila ho. Požár se obešel bez zranění, oheň podle předběžného odhadu způsobil škodu za 2500 korun.



Od svíčky hořela půda a střecha

Čtyři jednotky hasičů zasahovaly v noci při požáru rodinného domu v Božicích na Znojemsku. Událost byla operačnímu středisku HZS ohlášena ve 4.09 hodin a na místo vyjely jednotky profesionálních hasičů ze stanic ve Znojmě a v Hrušovanech nad Jevišovkou a dobrovolné jednotky z Božic a Drnholce.

Na starším, neobydleném domku o půdorysu cca 15 krát 10 metrů, vyhledávaném bezdomovci, hořela střecha a půda. K rychlému rozšíření a intenzitě ohně přispělo seno uskladněné na půdě. Hasiči požár dostali pod kontrolu ve 4.41 hodin. Po rozebrání konstrukce střechy, vyklizení zbytků sena a dohašení lokálních ohnisek požár zlikvidovali v 6.40 hodin. Požářiště pak dopoledne střežila místní jednotka dobrovolných hasičů.

Požár zničil střechu, půdní prostor a průjezd domu. Do třech místností se oheň nerozšířil, přízemí však voda používaná při hašení promáčela. Požár zavinila nedbalost muže, který spal v průjezdu domu a nechal bez dozoru hořící svíčku. Od svíčky se vzňaly textílie a hořlavý odpad, oheň se dřevěnou konstrukcí stropu průjezdu rozšířil na půdu a střechu objektu. Škodu vyšetřovatel předběžně vyčíslil na 200 tisíc korun. Protože zásah hasičů zabránil rozšíření požáru na sousední dům, hodnotu uchráněného majetku vyšetřovatel vyčíslil na milion korun.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje



-swo-
Sdílet