Úterý 1. října 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Víkendové případy z Liberecka

Od pátku 11. do neděle 13. dubna 2008 vyjížděly jednotky požární ochrany Libereckého kraje k 26 ohlášeným událostem. Při dopravních nehodách, při nichž bylo třeba zásahu hasičů, byly 4 osoby zraněny.

Územní odbor Česká Lípa:

Požár v rodinném domě
K ohlášenému požáru rodinného domu v Komenského ulici ve Cvikově vyjeli v sobotu 12. dubna 2008 v 05:41 hodin profesionální hasiči HZS LK ze stanice Jablonné v Podještědí a dobrovolní hasiči měst Cvikov a Nový Bor. Po příjezdu na místo hasiči zjistili, že se jedná o požár v okolí kamen na tuhá paliva. Osobu, která se nadýchala zplodin hoření, hasiči vyvedli na čerstvý vzduch a předali k ošetření ZZS. Požár byl zlikvidován vysokotlakým vodním proudem. Dále hasiči provedli odvětrání zakouřených prostor. Po předání místa požáru majitelce se hasiči vrátili na své základny.


Územní odbor Jablonec nad Nisou:

Dopravní nehoda osobních automobilů
V sobotu 12. dubna 2008 v 11:34 hodin byla na operační středisko hasičů nahlášena dopravní nehoda dvou osobních automobilů ve Vilové ulici v Jablonci nad Nisou. K nehodě vyjeli profesionální hasiči HZS LK ze stanice Jablonec nad Nisou. Na udaném místě hasiči nalezli havarované automobily Škoda a Opel. 3 zraněné osoby odvezla ZZS k ošetření do nemocnice. Jeden z automobilů poškodil hlavní domovní uzávěr plynu, proto velitel zásahu prostřednictvím operačního střediska povolal na místo plynárenskou pohotovostní službu. U vozidel hasiči provedli protipožární opatření. Únik plynu nebyl potvrzen. Hasiči předali místo nehody PČR a vrátili se na svou základnu.


Hořelo v neobydleném rodinném domě
V neděli 13. dubna 2008 ve 22:44 hodin byl na operační středisko hasičů nahlášen požár rodinného domu v obci Bedřichov na Jablonecku. Na místo vyjeli profesionální hasiči HZS LK ze stanice Jablonec nad Nisou se dvěma cisternovými automobilovými stříkačkami a požární plošinou a jejich dobrovolní kolegové z Janova nad Nisou, Josefova Dolu a Jablonce n. N. – Jabloneckých Pasek. Hasiči nasadili na likvidaci požáru vodní proudy ze země a z plošiny. Vzhledem k tomu, že odletující hořící materiál dopadal až na silnici, byla provedena Policií ČR uzávěra komunikace v okolí hořícího domu. Z důvodu potřeby velkého množství vody pro hašení byla zřízena dálková doprava vody hasičskými cisternami. Místo požáru bylo osvětlováno elektrocentrálami a světlomety z výbavy přítomných hasičských jednotek. Požár byl likvidován ve 02:51 hodin následujícího dne. Na místě byli na dohlídku ponecháni hasiči z Janova n. N. Ostatní jednotky se vrátily na své základny.


Územní odbor Liberec:

Nehoda v silničním tunelu
Na krajské operační středisko hasičů byla v pátek 11. dubna 2008 ve 20:24 hodin ohlášena dopravní nehoda v silničním tunelu v Liberci. K události vyjeli profesionální hasiči HZS LK ze stanice Liberec s technickým automobilem a cisternovou automobilovou stříkačkou. Na místě hasiči zjistili, že došlo k havárii osobního automobilu Ford Escort a jeho převrácení na střechu. V autě cestovaly celkem tři osoby. Všechny vyvázly bez zranění. Vozidlo hasiči postavili na kola a s pomocí technického automobilu ho vytáhli z tunelu. Z havarovaného automobilu unikl olej, který hasiči zlikvidovali sypkým sorbentem. Střepy a plasty byly rozsety v délce asi 200m, proto byly na úklid povolány technické služby.


V Cetenově hořela roubenka

Na tísňovou linku 112 byl v neděli 13. dubna 2008 v 06:31 hodin ohlášen požár roubenky v Cetenově na Českodubsku. Na místo byli vysláni profesionální hasiči HZS LK ze stanice Liberec a jejich dobrovolní kolegové ze Všelibic a Českého Dubu. Na nepřístupném místě byla nalezena hořící roubenka v pokročilém stádiu požáru. Po provedení nejnutnějších hasebních prací byli na místě ponecháni dobrovolní hasiči, kteří prováděli dohašování ohnisek až do odpoledních hodin.

Dým v bytě ohrožoval psa
V neděli 13. dubna 2008 v 15:39 hodin vyjela jednotka profesionálních hasičů HZS LK ze stanice Liberec na ohlášený požár bytu ve 2. patře činžovního domu do ulice Dr. Milady Horákové v liberecké části Rochlice. Dle ohlašovatele vycházel z bytu kouř, na majitelku se nebylo možno dozvonit a v bytě se nacházel pes. Po násilném vniknutí do bytu bylo průzkumem zjištěno, že se jedná o spálené maso na sporáku. Jednotka vyvedla psa ze zakouřeného bytu, odstranila maso z plotny, a odvětrala byt včetně chodby. Byt byl předán majitelce a hasiči se vrátili na základnu.


Územní odbor Semily:

Dopravní nehoda v Benešově u Semil
V sobotu 12. dubna 2008 ve 13:21 hodin byla na operační středisko hasičů nahlášena dopravní nehoda na hlavní komunikaci Semily – Jilemnice v obci Benešov u Semil, část Hradišťata. Po příjezdu na místo bylo hasiči HZS LK ze stanice Semily zjištěno, že se jedná o nehodu dvou osobních automobilů Škoda Forman a Nissan Micra, naštěstí bez zranění osob. Vozidla byla uprostřed komunikace a znemožňovla její průjezdnost. Z obou vytékaly provozní kapaliny. Jednotka provedla protipožární opatření, odpojení akumulátorů a zásyp uniklých kapalin sorbentem. Po celou dobu hasiči řídili dopravu z obou směrů. Po zdokumentování nehody dopravní policií byla obě vozidla odtlačena na přilehlou odstavnou plochu mimo silnici, předána majitelům a komunikace byla zprůjezdněna. Po té se hasiči vrátili na základnu.

V Semilech unikal plyn
V sobotu 12. dubna 2008 v 18:52 hodin jednotka profesionálních hasičů ze stanice Semily vyjela k unikajícímu zemnímu plynu v bytovém domě v semilské ulici Bořkovská. Po příjezdu na místo události bylo zjištěno, že na místě již pracují pracovníci plynáren, kteří podali veliteli zásahu informace, že v domě k úniku nedochází a naměřená koncentrace není nebezpečná. Evakuace obyvatel tedy nebyla nutná. K úniku dochází z hlavního řadu vedoucího pod chodníkem před budovou. Bylo prováděno přirozené odvětrání prostorů chodby. Chodník s částí komunikace a okolí domu bylo uzavřeno a označeno bezpečnostní páskou. Pracovníci plynáren uzavřeli přívod plynu do celé větve a z nejbližšího plynového vývodu provedli odtlakování. Uzávěra prostoru byla zrušena a po dohodě s mistrem plynáren se jednotka vrátila na základnu.



kpt. Ing. Radek Vojík
oddělení IZS a řízení JPO
HZS Libereckého kraje



-kuw-
Sdílet