Úterý 1. října 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Tragická železniční nehoda v Hospozíně na Kladensku

K tragické železniční nehodě v Hospozíně na Kladensku vyjížděli středočeští hasiči v pondělí 14. dubna 2008 v 16:51 hodin. Srážku osobního automobilu s osobním vlakem nepřežila spolujezdkyně, řidič je ve vážném stavu v pražské nemocnici.

Dopravní nehoda osobního automobilu a osobního vlaku na železničním přejezdu v Hospozíně na Kladensku byla na tísňovou linku krajského operačního a informačního střediska Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje ohlášena v pondělí 14. dubna 2008 v 16:51 hodin. Na místo události byly vyslány zásahové jednotky HZS Středočeského kraje, stanice Slaný s technikou CAS 24 T815 TERRNO, stanice Kladno s technikou AV 30 Mercedes, jednotka Sboru dobrovolných hasičů obce Velvary s technikou CAS k24 LIAZ a jednotka Hasičského záchranného sboru České dráhy s technikou CAS 24 Mercedes.

Po příjezdu jednotek na místo události bylo zjištěno, že řidič osobního automobilu Škoda Octavia vjel na železniční přejezd v době, kdy tudy projížděl osobní vlak. Na železničním přejezdu došlo ke střetu a vlak osobní automobil vlekl cca 50 m. Ve vozidle byly v době střetu přepravovány dvě osoby – řidič a spolujezdkyně.

Řidič vozidla byl hasiči vyproštěn a předán na místě přítomným posádkám vozidel středočeské zdravotnické záchranné služby. Následně byl předán letecké záchranné službě, která jej ve vážném stavu převezla do pražské nemocnice. Ostatní na místě přítomní záchranáři společně s posádkou druhé letecké záchranné služby věnovali mezi tím veškeré úsilí druhé přepravované osobě. Ve velice ztísněných a nebezpečných prostorách prováděli resuscitaci spolujezdkyně. Cca po 1 hodině vyčerpávajících záchraných činností konstatoval lékař u spolujezdkyně smrt.

Příčiny dopravní nehody jsou vyšetřovány ve spolupráci Policie České republiky a drážní inspekce. Železniční trať na trase Zlonice – Vodochody-Straškov byla na několik hodin uzavřena.

Foto: por. Tomáš Nocar
oddělení ZPP

mjr. Libor Pospíšil
HZS Středočeského kraje
vedoucí oddělení zjišťování příčin vzniku požárů

-wej-
Sdílet