Sobota 6. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Reálné cvičení v Darkovicích

Další z velmi reálných cvičení absolvovali hasiči z Hlučínska. Jednotka HZS MSK, stanice Hlučín a jednotky sboru dobrovolných hasičů z Darkovic, Vřesiny a města Hlučína se dne 17.4. zúčastnily taktického cvičení s námětem likvidace požáru sklepních prostor s následným rozšířením do přilehlých prostor rodinného domu.

Okolo 16.hod. se dle I.st. poplachového plánu rozezvučely sirény v uvedených oblastech a SMS brány začaly rozesílat zprávy s oznámením o vyhlášení poplachu na požár nízké budovy. Záměrem majitele objektu je rozsáhlá rekonstrukce s částečnou demolicí. Před započetím prací se rozhodl nabídnout prostory ke cvičení hasičům s možností zapálení reálného hoření, čehož bylo samozřejmě využito.

Na několika místech se založil oheň, do objektu se umístila figurína, rozházeli se dýmovnice a čekalo se, až požár někdo zpozoruje a nahlásí na tísňové linky. Stalo se tak zhruba po 10 minutách, okolo jdoucí požár oznámila na linku 112 a SOPIS Západ k události začalo vysílat JPO.

Z výčtu techniky: HZS MSK, stanice Hlučín s CAS 24 MB Atego, JSDH Hlučín s CAS 24 MAN a DA 8 Avia Furgon, JSDH Vřesina ( okr. Opava ) s CAS 32 Tatra a JSDH Darkovice s CAS 24 RTHP a DA 8 Avia Furgon. Počet hasičů byl okolo 25.

Síly a prostředky zúčastněných jednotek se soustředily na hašení požáru se záchranou majitele, průzkum zakouřených prostor, ochlazování okolních budov, odvětrávání přetlakovou ventilací, zásobování vodou a způsoby komunikace jak analogovým, tak digitálním způsobem. Velitel HZS MSK stanice Hlučín nepřevzal velení, pouze dohlížel a na závěr proběhlo krátké hodnocení přítomnými pozorovateli z řad příslušníků HZS MSK.

Rozsáhlá fotogalerie je k nalezení na www.hasici.hlucin.com a video z akce na:
hlucin.tv


Martin Türke, VD JSDH Hlučín, spoluautor cvičení
Dalibor Halfar, VD JSDH Darkovice, velitel cvičení
Fotografie: Petr Hlubek, fotograf města Hlučína


-wap-
Sdílet