Úterý 1. října 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Z hořícího domu hasiči zachránili mladíka

Devatenáctiletého mladíka zachránili v noci na dnešek hasiči z hořícího domu v Habrovanech na Vyškovsku. Požár staršího rodinného domu byl operačnímu středisku hasičů ohlášen 18.4. 2008 ve 21.18 hodin. Ilustrační foto

Protože podle prvotních informací se mělo jednat o rozsáhlý požár a v hořícím a zakouřeném domě zůstaly děti, na místo vyjelo sedm jednotek hasičů – profesionální jednotky z Vyškova, Slavkova a Pozořic, a dobrovolné jednotky z Habrovan, Rousínova, Drnovic a Slavkova. Při likvidaci požáru zasahovaly čtyři z nich, ostatní zůstaly v záloze.

Při příjezdu místní požární jednotky z Habrovan, která byla u požáru jako první, šlehaly plameny z okna obývacího pokoje v prvním patře domu. Devětatřicetiletá žena a její 13letá dcera a 17letý syn stačili před žárem a kouřem uniknout, v ložnici vedle obývacího pokoje v prvním patře však zůstal nejstarší, 19letý syn. Do silně zakouřeného prostředí ohroženého žárem hasiči pronikli v dýchacích přístrojích a bezvládného mladíka vynesli do bezpečí. Chlapci venku poskytli první pomoc a po nasazení masky kyslíkového přístroje ho předali zdravotníkům. Do nemocnice zdravotníci pro podezření z nadýchání toxickými zplodinami hoření převezli také chlapcovu matku a jeho dva sourozence.

Proti plamenům hasiči nasadili dva vodní proudy. Jedním oheň hasili zvenku z nastavovacího žebříku, druhý proud proti plamenům namířili zevnitř po natažení hadic po schodišti domu. Požár dostali pod kontrolu ve 22 hodin. Oheň prohoříval stropem obývacího pokoje do podkroví, oknem zasáhl i omítku a štít domu a žár se šířil také do chodby a dalších prostor prvního patra. Hasiči proto rozebírali i konstrukci stropu a s pomocí bezkontaktního teploměru vyhledávali skrytá ohniska žhnutí a hoření. Likvidaci požáru ukončili ve 23.09 hodin. K odvětrání silně zakouřeného domu nasadili přetlakovou ventilaci.

Oheň zcela zničil zařízení obývacího pokoje o rozměrech zhruba 5 krát 3,5 metru, plameny, žár a zplodiny hoření poškodily také strop a další prostory prvního patra, část podkroví, okno pokoje, elektroinstalaci, omítku a štít domu. Celková škoda podle předběžného odhadu dosáhla 100 tisíc korun, zásah hasičů uchránil majetek v hodnotě nejméně 500 tisíc korun. Přesná příčina vzniku požáru zatím nebyla zjištěna, dosud zjištěné poznatky však nasvědčují, že v obývacím pokoji začalo hořet od krbových kamen.


por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje


-wap-
Sdílet