Pondělí 2. září 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na sídlišti Máj v Českých Budějovicích hořelo v osmém patře panelového domu

Krátce před 15. hodinou odpolední přijalo Operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje na tísňovou linku 112 informaci, že z bytu v osmém patře panelového domu největšího českobudějovického sídliště Máj se valí kouř.

K požáru do ulice J. Bendy okamžitě vyjely osádky dvou cisteren, rychlého zásahového automobilu a automobilové plošiny profesionálních hasičů z českobudějovické stanice. Když hasiči vnikli do bytu, provedli jeho průzkum, na základě kterého velitel podal zprávu, že se jedná o požár kuchyně bytu o velikosti 3 + 1. Kuchyně byla požárem zasažena prakticky kompletně.

Zasahující hasiči požár dostali rychle pod kontrolu, přesto došlo k prohoření stěny do koupelny. Do jiných místností a bytů se požár nedostal. Uhašení provedla jednotka vodou z hydrantu panelového domu a vysokotlakým proudem z cisterny vytaženém po plášti domu.

V zasaženém bytě nebyla přítomna žádná osoba. Hasiči uvnitř nalezli pouze mrtvou kočku, kterou předali strážníkům Městské policie České Budějovice.

Přibližně za hodinu byl požár zcela uhašen. Vzhledem k silnému zakouření, a to až do sedmého patra domu, vedli hasiči zásah v dýchací technice. Na odvětrání byl nasazen přetlakový ventilátor u vchodu do domu, chodbu u zasaženého bytu se podařilo odvětrat až po otevření průchodu na střechu.

Závěrečný průzkum bytu i bytů sousedních hasiči provedli pomocí termokamery. Žádná ohniska již nebyla nalezena. Výši vzniklé škody vyšetřovatel HZS stanovil předběžně na 200 000,– Kč, hodnota majetku uchráněného hasiči činí 800 000,–.

Jednotka HZS u požáru spolupracovala s Policií ČR.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet