Sobota 6. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Svatý Florian a přísaha hasičů na Masarykově náměstí v Ostravě

Na ostravské Masarykovo náměstí se po více než 48 letech vrátila původní historická socha svatého Floriana. Sváteční a veselá nálada vládla od deváté hodiny ranní na Masarykově náměstí v Ostravě v neděli 4. 5. 2008, kdy svátek slaví Květoslav, dříve Florian a tento den je také svátkem profesionálních i dobrovolných hasičů.

Představitelé statutárního města Ostrava, Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje a ostravského Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska na tento den připravili společenskou akci pro občany města a příznivce hasičů.

Po dlouhých letech se na náměstí vrátila socha patrona hasičů – svatého Floriana, která byla v roce 1960 z náměstí odstraněna, odvezena nejprve do Kravař a odtud pak ke kostelu v Ostravě – Hrabůvce. Tam byla vypátrána, zrekonstruována a dnes slavnostně odhalena zpátky na ostravském Masarykově náměstí, nedaleko morového sloupu, který se na náměstí vrátil ji před deseti lety. Při slavnostním aktu sochu znovu vysvětil biskup Ostravsko – opavské diecéze msgr. František Václav Lobkowicz.

O další slávu se postarali hasiči. Nejprve složili slib noví příslušníci hasičského záchranného sboru, kteří nastoupili v roce 2007 do řad HZS Moravskoslezského kraje a poté ředitel moravskoslezských hasičů plk. Zdeněk Nytra spolu s náměstkem generálního ředitele HZS ČR plk. Ing. Františkem Zadinou předali třicítce profesionálních hasičů, plnících si příkladně své služební povinnosti medaile „Za věrnost“ třetího (po odsloužení nejméně 10 let) a druhého (po odsloužení nejméně 20 let) stupně.

Poté představitelé města a Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska dekorovali prapory ostravských dobrovolných sborů při příležitosti v pořadí již třetího jejich setkání.

Obyvatelé města a příznivci hasičů si mohli na místě prohlédnout i soudobou a historickou techniku hasičů, byli svědky mnoha ukázek a soutěží.


kpt. Ing. Petr Faster
HZS Moravskoslezkého kraje



-swo-
Sdílet