Sobota 6. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kolínský Den záchranářů 2008

Letos se konal již dvanáctý Den záchranářů v Kolíně. Již tradičně byl start v 8 hodin ráno od požární stanice Kolín v Polepské ulici. Na Karlovo náměstí a Náměstí republiky se postupně vydala hasičská historická i současná technika, vozy policie a také záchranné služby.

Na kolínském Karlově náměstí probíhal hlavní program v dopoledních hodinách. Kromě vystavené techniky zde byla i krajská hygienická stanice, která lidem měřila cholesterol a cukr v krvi, dále své vystoupení předvedlo mnoho hudebních a tanečních skupin.

Zlatým hřebem v rámci Dne záchranářů bylo pro středočeské profesionální hasiče jistě předání více jak dvaceti nových automobilů Peugeot 106 v barvách HZS, která budou ve využití SPD a dalších oddělení. Svá slova při této události zde pronesl středočeský hejtman Ing Petr Bendl, sám bývalý hasič, dále starosta Kolína Jiří Buřič, ředitel HZS Středočeského kraje plk ing Svatoš a pochopitelně zástupce automobilky TPCA pan Černý. Po slavnostních projevech bylo předvedeno krajskému hejtmanovi jakéže je to malé auto vlastně veliké…

Poté následoval seskok parašutistů Aeroklubu Kolín na plochu náměstí a zásah výškové techniky u městského kulturního domu, kde došlo k simulovanému špatnému přistání jednoho z parašutistů. Ten byl zachráněn za pomoci automobilové plošiny Bumar. Mezitím na Náměstí republiky proběhly dvě ukázky vyproštění osob z havarovaných vozidel, které provedla posádka hasičů z požární stanice Říčany, resp. TPCA a také prezentace ÚAMK se simulátorem nárazu.

Souběžně s programem v centru města začal i Den záchranářů na kolínském letišti a také na hladině řeky Labe. Tam bylo prováděno několik ukázek a to např. stavění norné stěny s přehrazením vodního toku, práce na člunech, svojí činnost zde předvedla i skupina policejních potápěčů. Do toho všeho přilétal policejní vrtulník Bell 412, který z řeky plnil svůj bambi vak, jenž následně vyprazdňoval nad fiktivním místem požáru. Jako velmi zajímavé pro diváky jistě bylo také praktické použití dvojice vysoce výkonných monitorů a to kralupského Ambasadoru a také lafety s názvem Daspit Tool, ten zásobovala vodou z Labe pověstná kolínská čerpací souprava.

Z náměstí a od řeky se kolem poledního přesunula zde vystavovaná technika na kolínské letiště, kde byla třetí a závěrečná část Dne záchranářů.

Na samotném letišti, kde proběhlo celé vyvrcholení programu, byla od dopoledních hodin vystavena další moderní technika hasičů např. žebřík Simon, autojeřáb, práškový automobil, caska Dennis – toto vše z kolínské požární stanice, dále pardubická kombi Scania, terénní caska Renault drážních hasičů z Liberce, těžká technická Tatra drážních hasičů z Prahy, plastový Mercedes z Hořovic, kladenská velkokapacitní plastová Scania, říčanský plastový Mercedes – jeden ze čtyřiceti nových vozidel u HZS ČR, plastová Tatra od Sehatu a mnoho dalšího i od dobrovolných hasičů. Šestikolka z Peček je opravdu skvěla, Tatra z Lysé taktéž..

Celý program nejvíce obohatila přítomnost policejního Bellu 412, který na letišti prováděl taktéž jako na řece hašení bambi vakem. Zde ho však plnili hasiči z cisteren. Do toho všeho opět proběhlo několik ukázek vyprošťování a hašení automobilu.

Den záchranářů však narušila nehoda tandemu parašutistů, kterému se z nějakých důvodů nepovedl seskok ideálně a tak dvojice měla poměrně tvrdý dopad na pole u letiště. Jednomu z parašutistů musela být okamžitě poskytnuta první pomoc z řad místních pracovníků a také přítomných hasičů (jedním z nich byl redaktor našeho webu, Petr Svoboda z PS Říčany). Na místo události se tak musel neplánovaně dostavit další vrtulník policejní letky, tentokrát s osádkou záchranné služby hl.m. Prahy, aby postiženého parašutistu transportoval s podezřením na zranění páteře do vinohradské nemocnice. To se naštěstí však nepotvrdilo.

V rámci programu na letišti bylo možné také mimo prohlídku hasičské techniky a ukázek činnosti záchranářů vykonat vyhlídkový let či k večeru shlédnout další seskok parašutistů. Vyvrcholením Dne záchranářů byl večerní koncert zpěvačky Věry Martinové.

Kolínský Den záchranářů se celkově vyvedl na výbornou, počasí bylo taktéž skvělé, návštěvníků dost a tak věřme, že další ročník bude stejně dobrý, jako byl ten letošní.


Foto:, Václav Porkát, Jan Kostík, Petr Svoboda a Michal Hylas


-wap-
Sdílet