Středa 4. září 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Řidič byl ve vozidle na Vsetínsku zaklíněný celou noc, nedostupnost telefonního signálu ho odsoudila k čekání

V 08:18 hodin vyslal operační důstojník krajských hasičů ze Zlína jednotku stanice Vsetín na místo hlášené dopravní nehody osobního vozidla, ke které mělo podle oznamovatele dojít na lesní cestě poblíž obce Hovězí, konkrétně části Hovízky – Potoky. Protože se jednalo o odlehlou lokalitu, čekal na hasiče jeden z občanů, který je nasměroval na místo události.

Po svém příjezdu hasiči zjistili, že došlo k nehodě osobního vozidla zn.Suzuki, které sjelo z nízkého mostku do příkopu s potokem a tam zůstalo převrácené na pravém boku. Uvnitř vozu se nacházel starší muž (ročník 1951), který měl dolní končetiny zachyceny pod sedadlem a nemohl se z vraku dostat vlastními silami.

Byl při vědomí a s hasiči komunikoval. Stěžoval si pouze na „trnutí“ levé poloviny těla. Hasiči ho bez použití vyprošťovacího zařízení z havarovaného vozidla vyprostili a následně předali zdravotníkům ke kontrole.

Do tohoto okamžiku se nejednalo o zásah, který by okolnostmi nějak vybočoval z běžné činnosti hasičů. Po rozhovoru velitele zásahu s řidičem však vyplynuly velmi zajímavé okolnosti celé události.

Řidič totiž podle zjištěných informací byl ve vozidle uvězněn celou noc. K nehodě došlo už včera v odpoledních hodinách. Odlehlost lokality, minimální pohyb osob po lesní komunikaci a nedostupnost telefonního signálu doslova odsoudily zaklíněného řidiče k čekání na záchranu. Vše ještě komplikovaly nízké noční teploty. I s tímto problémem se však muž dokázal vyrovnat a vyhnul se podchlazení. Záchrany se tak dočkal až dnes ráno, kdy byl náhodně nalezen občany.

Další průběh zásahu jednotky pak byl opět standardní. Zajištění vraku vozidla proti vzniku požáru a úniku provozních kapalin s následným převrácením a vytažením vozidla na komunikaci. Pět minut před desátou hodinou tak jednotka ukončila zásah a předala místo události policistům.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet