Čtvrtek 5. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

200 osob muselo opustit prostory firmy v Českých Budějovicích kvůli úniku čpavku

Českobudějovická profesionální jednotka a jednotka ze stanice Suché Vrbné byly vyslány do firmy na Okružní ulici v Českých Budějovicích k ohlášenému úniku čpavku. Hasiči na místo vyjeli se dvěma cisternami, chemickým automobilem a kontejnerem určeným pro chemické zásahy.

Když hasiči přijeli na místo zásahu, byli všichni zaměstnanci firmy již evakuováni. Samoevakuace pracovníků proběhla dle interních směrnic firmy, z provozu bylo evakuováno více než 200 osob na blízké parkoviště. Zdravotníci ZZS převezli do nemocnice šest osob s lehkými dýchacími obtížemi (zdroj: ZZS JčK).

Zasahující jednotka provedeným průzkumem zjistila, že čpavek uniká po technické závadě z plně automatické pece. V době poruchy nebyl nikdo ze zaměstnanců v bezprostřední blízkosti pece. Na únik nejrychleji zareagovala čidla umístěná nad pecí, obsluha stroje okamžitě vypnula přívod čpavku do pece a i přívod z venkovní nádrže.

Hasiči provedli první měření koncentrace čpavku ve vzduchu přímo v místě uniku a již nenaměřili žádné hodnoty. Následně měřili koncentrace v obou částech montážní haly, a to také s negativními výsledky. Hala byla odvětrána pomocí instalované vzduchotechniky. Zasahující hasiči zásah ukončili přibližně za hodinu.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet