Čtvrtek 5. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Liberci byl hasičům oznámen požár v osmipatrové budově, naštěstí se jednalo jen o spálené potraviny

Kouř na chodbě osmipatrové budovy v ulici Oldřichova v Liberci byl ohlášen hasičům v 6:27 hodin. Jelikož nebyl upřesněn rozsah a volající nevěděl, odkud kouř vychází, byly k události povolány 3 jednotky hasičů. Po dojezdu profesionálů ze stanice Liberec bylo zjištěno, že šlo o požár jídla na plotně, který byl již uhašen. Ostatní jednotky byly proto odvolány. Hasiči kouř odvětrali přirozenou cestou.

ilustrační foto

Tentokrát se událost obešla beze škody a bez zranění, ale ne vždy je tomu tak. Lidé často požáry v domácnostech při přípravě pokrmů podceňují, od vaření odbíhají, telefonují nebo dokonce usnou. Navíc mívají v blízkosti sporáku hořlavé předměty jako utěrky, papírové ručníky nebo chňapky a požár ze vznícených potravin se může snadno rozšířit.

Pokud se vznítí potraviny na plotně, nikdy je nehaste vodou. Může dojít k reakci, která bývá někdy nazývána jako „tukový výbuch", a člověk se ošklivě popálí. Použijte velkou pokličku, plech na pečení, mokrý hadr či utěrku. Ty zamezí přísunu kyslíku a oheň uhasne. Výborným pomocníkem při těchto „malých" bytových požárech je univerzální hasicí přístroj ve spreji, kterým lze požár zlikvidovat dřív, než se rozšíří. Když se vám přes veškerou opatrnost situace vymkne kontrole, volejte hasiče prostřednictvím tísňové linky 150 nebo 112.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet