Sobota 7. září 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

K nehodě na Bruntálsku zamířily dva vrtulníky, automobil naboural do stromu

Zdravotnická záchranná služba zasahovala v sobotu 21. února 2015 po poledni u vážné dopravní nehody na Bruntálsku. Havárie osobního automobilu poblíž obce Valšov byla operátorům ZZS nahlášena čtvrt hodiny po dvanácté hodině.

Prvotní údaje hovořily o výrazné deformaci vozidla a třech zraněných osobách. Na místo proto ihned vzlétly dva záchranářské vrtulníky, a to z Ostravy a Olomouce – operátoři ZZS MSK požádali o spolupráci letecké záchranáře ze sousedního kraje.

Na pomoc také vyjely tři pozemní posádky z nedalekého Bruntálu – lékařská rendez-vous a dvě skupiny rychlé zdravotnické pomoci. U nehody tedy zasahovaly tři lékařské a dva zdravotnické týmy.

Posádky ZZS měly ve své péči čtyři účastníky nehody:

Pětadvacetiletý muž byl v okamžiku příjezdu záchranářů již mimo vozidlo a nejevil známky života. Základní resuscitaci u něj prováděli laičtí zachránci a v pokusech o jeho záchranu následně pokračovaly také posádky ZZS. Ani několik desítek minut trvající snaha však nevedla k úspěchu a postižený na místě podlehl následkům nehody.

O rok mladší pacient byl ve vozidle zaklíněný, utrpěl poranění hlavy a mozku, jeho stav byl život ohrožující. Záchranáři museli zajistit jeho dýchací cesty a připojit jej k přístrojem řízené ventilaci. Po prvotním ošetřením si muže převzala posádka LZS Olomouc a zajistila jeho přepravu do zdravotnického zařízení.

Čtyřiatřicetiletý pacient musel být rovněž vyprošťován z vraku automobilu. I on byl v bezvědomí a přímém ohrožení života. Zasahující lékaři u něj zjistili poranění hlavy a mozku, vyloučit nebylo možno ani další vážná zranění. Přes poskytnutou přednemocniční neodkladnou péči zůstával jeho stav kritický. Do Fakultní nemocnice v Ostravě byl postižený transportován leteckou cestou vrtulníkem LZS Ostrava.

Čtvrtý, dvaadvacetiletý účastník havárie, se záchranáři komunikoval, jeho zranění bylo středně závažné. Prvotní vyšetření svědčilo pro otřes mozku. Pozemní posádka pacienta následně předala v bruntálské nemocnici.

PhDr. Lukáš Humpl
tiskový mluvčí
ZZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet