Pondělí 9. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru domu v Litomyšli hasiči zachránili pět osob, jedna byla transportována na popáleninové centrum

K požáru třípatrového domu do Litomyšle vyjížděli v pondělí 16. března v 1.09 hodin profesionální hasiči z Litomyšle a Svitav. Dále byly povolány jednotky dobrovolných hasičů z Dolního Újezdu, Litomyšle a Čisté.

Dvoučlenná policejní hlídka hlášení obdržela v 01:09 a zhruba do minuty byla na místě. Informace o požáru byla potvrzená. Plameny za okny bytu v přízemí byly zřetelné. V daný okamžik se nedalo vyhodnotit, kolik osob je v domě vlastně uvězněno.

Hlavní vchodové dveře byly uzamčeny a z okna v prvním poschodí volala starší žena o pomoc. S jejím svolením jeden z kolegů, jenž prozatím nechce být jmenován, vykopl vchodové dveře. Schodiště bylo silně zadýmeno. Viditelnost byla mizivá a bez dýchacího přístroje nebylo možné podniknout jakékoli záchranářské práce.

Jenže pak se to stalo. Kolega v hustém kouři spatřil ležící bezvládné tělo. Mohl se vrátit a počkat na hasiče s dýchacími přístroji, nicméně on nezaváhal a chopil se bezvládného těla a toto odtáhl ven na vzduch, kde se o muže v bezvědomí postarali již přítomní záchranáři.

To již na místě byli i hasiči s nasazenými dýchacími přístroji připraveni obyvatele evakuovat. Měli k dispozici velmi cenné informace, které pro ně získal právě druhý z policistů.

Celkem 6 osob skončilo v péči lékařů. Pět, včetně zasahujícího policisty, v litomyšlské nemocnici s podezřením na otravu oxidem uhelnatým. Šestá oběť je v péči lékařů FN Královské Vinohrady.

nprap. Anna Štegnerová, Policie ČR

K průzkumu domu hasiči použili termokameru. Hasičům se podařilo zachránit i zvířata. Na silně zakouřené prostory byla použita přetlaková ventilace. Požár byl lokalizován v 1.51 hodin a zcela zlikvidován byl v 2.22 hodin.

Na místo události v ranních hodinách nastoupili vyšetřovatelé z řad hasičů i policistů, aby zjistili, co bylo příčinou vzniku požáru. Škoda byla předběžně vyčíslena na 200 tisíc korun.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet