Pátek 5. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Téměř 800 studentů a pedagogů bylo evakuováno z teplického gymnázia při cvičném výbuchu a následném požáru učebny

V „ohrožení života“ se ocitly stovky středoškoláků po úterním výbuch a následném požáru v učebně chemické laboratoři teplického gymnázia. Naštěstí šlo ale jen o utajené cvičení profesionálních a dobrovolných hasičských jednotek. Událost si i tak vyžádala evakuaci téměř 800 studentů a pedagogů.

Námětem cvičení byla exploze s následným požárem v jedné z učeben chemické laboratoře. Ze silně zakouřené budovy školy byli studenti evakuování ještě před příjezdem záchranářů. Deset studentů v bílých pláštích z laboratoře však zůstalo „uvězněno“ v objektu gymnázia. Úkolem zasahujících hasičů tak bylo nejen uhašení plamen, ale především najít a dostat do bezpečí studenty a učitele.

Některé zraněné pak hasiči evakuovali na nosítkách, jiné studenty zas dostali dolů pomocí automobilového žebříku. Na místě vedle hasičů zasahovali také státní policisté a strážníci, kteří na nezbytnou dobu uzavřeli hlavní silnici v okolí teplického gymnázia.

„Cvičení proběhlo ve spolupráci s dobrovolnými hasiči z Proboštova, Dubí a Sobědruhy a také se střední zdravotní školou Teplice,“

podotkl vedoucí cvičení Ing. Jan Bereznanin

A jelikož šlo o chemickou laboratoř školy museli si hasiči navíc poradit i s únikem nebezpečné látky. Tu představovala rozlitá kyselina. Proto také skupina hasičů zasahovala v učebně laboratoře v ochranných oblecích a dýchacích. Před školou tak hasiči instalovali rovněž dekontaminační jednotku.

JV PRESS / Jan Vraný – www.jvpress.cz
Sdílet