Pátek 5. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár chaty v Rokytnici nad Jizerou byl námětem cvičení hasičů a Horské služby

Dne 17. března odpoledne se konalo taktické cvičení složek IZS. Jeho námětem byl požár horské chaty Světlanka v Rokytnici nad Jizerou. K požáru v rekreačním zařízení došlo od zapálené svíčky. V objektu, který byl uměle zadýmený, zůstalo uvězněno 29 osob, z nichž 20 bylo zraněno, a 15 bylo nutné transportovat na místo, kde je bylo možné předat ZZS. Ošetření a transport zraněných zabezpečovala Horská služba ČR.

Chata Světlanka je v zimním období nedostupná pro požární techniku a není možné k ní dopravit požární vodu běžným způsobem. Dalším cílem tak bylo prověřit možnost zásobování požářiště vodou z hydrantového zasněžovacího systému místního lyžařského areálu.

„Protože v tomto systému je větší tlak, než jsou schopny zvládnout požární hadice a armatury, bylo nutné použít vyrovnávací přenosnou nádrž a přenosná čerpadla. Toto se podařilo,"

přiblížil zpracovatel cvičení npor. Ing. Pavel Štěpánek, velitel požární stanice Jilemnice

Na místě pomáhalo hasičům obojživelné pásové vozidlo Hägglunds BV 206, které simulovalo sněžnou rolbu. Právě rolby by v případě ostré události zabezpečovaly dopravu hasičů k místu události.

Zasahující jednotky:
HZS Libereckého kraje stanice Jilemnice, Semily a Liberec
jednotky SDH obcí Harrachov, Jablonec nad Jizerou a Rokytnice nad Jizerou
Horská služba ČR (stanice Rokytnice nad Jizerou)

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet