Středa 11. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Počasí komplikuje provoz na železnici, od pondělí narazila do stromů téměř dvacítka vlaků

Aprílové počasí, které od včerejšího dne komplikuje dopravu v celé České republice, se nevyhnulo ani železnici. Komplikace způsobovaly především spadané stromy na trať. Od pondělí 30. března Drážní inspekce eviduje celkem 17 mimořádných událostí, kdy se vlak srazil se spadlým stromem.

Všechny srážky se obešly bez zranění a vznikla pouze škoda přesahující milion korun. Dvě třetiny z těchto událostí se udály během úterka. Takový vysoký počet srážek vlaku se stromem během jednoho dne je zcela výjimečný – v minulém roce se událo nejvíce pět srážek vlaku se stromem za den.

Letos již Drážní inspekce eviduje 37 srážek vlaku se stromem, přičemž tyto nehody si vyžádaly jedno vážné zranění a odhadovaná škoda přesáhla tři miliony korun. Letos již přesáhl počet srážek se stromy polovinu počtu těchto případů za celý loňský rok (za rok 2014 DI eviduje 73 srážek se stromy se škodou 9 mil. korun).

Dvacet minut před úterní třiadvacátou hodinou došlo u Valdeku na Šluknovsku, na pátém kilometru trati, k najetí osobního vlaku do koruny stromu. K události dorazili drážní hasiči z Liberce, kteří pomocí motorových pil provedli odstranění stromu a vlak mohl pokračovat na své trase.

Prozatím poslední srážkou vlaku se stromem je mimořádná událost mezi Branticemi a Miloticemi nad Opavou ve středu v ranních hodinách, kde se srazil osobní vlak jedoucí z Krnova do Moravského Berouna se stromem, přičemž při srážce došlo k vykolejení vlaku prvním podvozkem. Provoz na této trati je stále přerušen a pravděpodobně bude obnoven až během dnešního dopoledne.

Mgr. Martin Drápal
mluvčí Drážní inspekce
Sdílet