Pátek 5. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Tišnově se uskutečnil další kurz Technik ochrany obyvatelstva, účastnilo se 20 dobrovolných ha­sičů

Ve dnech 17. a 18. dubna 2015 se již podruhé pořádal ve školícím středisku HZS JmK v Tišnově specializační kurz – Technik ochrany obyvatelstva (TOOB-16).

Tohoto kurzu se zúčastnilo 20 dobrovolných hasičů, kteří budou v rámci JmK předurčeni k plnění úkolů na úseku ochrany obyvatelstva. Budou zabezpečovat školení v této oblasti u svých jednotek, případně plnit úkoly pro starostu obce při přípravě a řešení mimořádných a krizových situací.

Organizačně se kurz dělil na teoretickou a praktickou část tak, aby byla co nejefektivněji využita hodinová dotace dle platných osnov a zároveň, aby byl svojí formou co nejpřínosnější pro všechny zúčastněné frekventanty.

Cílem kurzu bylo připravit určené techniky ochrany obyvatelstva pro činnosti spojené s problematikou ochrany obyvatelstva při přípravě na mimořádné události a krizové stavy, zejména pak při jejich řešení. Důraz se kladl především na oblast varování a vyrozumění, evakuace, nouzového přežití, týlového zabezpečení a na protipovodňovou problematiku (hlásnou službu a stavění různých typů protipovodňových hrází).

Důležitou součástí kurzu bylo seznámení frekventantů s mobilním kontejnerem nouzového přežití a možnostmi jeho praktického využití při řešení mimořádných událostí spojených s ochranou obyvatelstva. Praktický výcvik odpovídal reálné situaci. Účastníci kurzu museli kontejner uvést do pohotovosti a následně opět zkompletovat, přičemž se důkladně seznámili s jednotlivými technickými prostředky a s jejich uložením.

Studijní materiály pro teoretickou přípravu obdrželi účastníci kurzu předem v elektronické podobě. Při zahájení kurzu všichni účastníci složili vstupní test, aby bylo možné ověřit úroveň jejich znalostí. Kurz ukončili opět formou testu. Úspěšným frekventantům bylo vydáno potvrzení o absolvování kur­zu.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet