Pátek 5. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ředitel profesionálních hasičů Jihočeského kraje se setkal s bývalým i současným krajským starostou SH ČMS

Dlouholetý, a dnes již bývalý, starosta okresního a krajského Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska pro České Budějovice a Jihočeský kraj Václav Žižka a nově zvolený okresní a krajský starosta Jiří Žižka byli na dnešní odpoledne pozváni ředitelem HZS Jihočeského kraje plk. Ing. Lubomírem Burešem do zasedací místnosti Krajského ředitelství HZS Jihočeského kraje.

Důvodem pozvání bylo poděkování Václavu Žižkovi za jeho dlouholetou spolupráci a přivítání Jiřího Žižky v nové funkci ze strany profesionálních hasičů.

Kromě poděkování Václavu Žižkovi vyjádřil krajský ředitel Bureš, že za celá dlouhá léta, kdy se nejvyšší krajští představitelé hasičů potkávali, jim vždy šlo o společnou věc. Také Václav Žižka zavzpomínal na svůj dlouhý hasičský život a spolupráci s profesionály. Svoje vzpomínky ukončil tím, že ví, kdy je čas odejít středem, a že je rád, že syn na jeho práci navázal. Věří, že bude pokračovat ve stejných kolejích.

S Jiřím Žižkou pak ředitel Bureš rozvinul debatu o další spolupráci mezi profesionálními a dobrovolnými hasiči. Šéf profesionálního sboru vidí prostor především v tématech, která souvisí s jednotkami SDH. Byl by rád, kdyby krajské vedení sdružení vědělo o případných problémech a zapojilo se do jejich řešení. Další možnost spolupráce je podle ředitele profesionálního sboru v preventivně-výchovné činnosti.

Profesionální hasiči mají připravenou celou řadu nápadů a možností, jak oslovit nejen děti, ale i třeba seniory a další skupiny obyvatelstva. A právě spojení sil profesionálních a dobrovolných hasičů, kteří působí prakticky v každé obci, se mu jeví jako ideální.

Na závěr setkání pak ředitel Bureš věnoval Václavu Žižkovi jako vzpomínku na profesionální hasiče helmu podepsanou všemi funkcionáři HZS Jihočeského kraje, knihu o historii profesionálního sboru v České republice, pamětní kámen HZS Jihočeského kraje a dárkový koš.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet