Pátek 5. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Chrudimi procvičovali zásah na amoniak unikající ze zimního stadionu

K úniku chladícího média (amoniaku) ze Zimního stadionu v Chrudimi došlo v úterý 28. dubna krátce po 9 hodině ranní.

Při odkalování primárního okruhu systému, médium začalo unikat do prostoru strojovny. Vlivem netěsnosti lícnice ochranné masky se nadýchal a zkolaboval provozní pracovník. Amoniak, lidově čpavek, je bezbarvý jedovatý plyn ostrého zápachu, leptá plíce a sliznice. Jeho chemická značka je NH3.

Cvičení profesionálních a dobrovolných hasičů bylo provedeno tak, jako by skutečně došlo k úniku chladícího média. Tedy za použití přetlakových protichemických obleků, dýchací techniky a ostatních ochranných pomůcek. Zkrápění unikající látky hasiči zajistili pomocí skrápěcích lišt, stativu a tříštěných proudů.

Vodu hasiči čerpali z cisternové automobilové stříkačky, která byla průběžně doplňovaná z čerpacího stanoviště zřízeného na vodním toku řeky Chrudimky.

Postižená osoba byla nalezena pomocí termokamery a vynesena do bezpečí a dekontaminována. Zraněnému provoznímu pracovníkovi byla poskytnuta před lékařská pomoc. Hasiči provedli nucené odvětrání pomocí přetlakového ventilátoru a skrápění plynu. Průběžně měřili koncentraci amoniaku. Po naměřených nízkých hodnot amoniaku (pod hranici 50 jednotek ppm) bylo ukončeno skrápění. Zasahující hasiči museli na závěr zásahu projít dekontaminačním prostorem.

Cílem cvičení bylo prověřit činnost jednotek při zásahu na únik amoniaku z prostoru strojovny. Jednotky byly seznámeny s provozem zimního stadionu a možným nebezpečím pro okolní obyvatele. Prověřena byla dostupnost a spolupráce odpovědných pracovníků Města Chrudim (starosta ORP, bezpečnostní rada města a krizový štáb města). Procvičena byla spolupráci s jednotkami sborů dobrovolných hasičů – teoretické znalosti a praktické dovednosti pro provedení zásahu na nebezpečnou látku.

Souběžně s cvičením bylo provedeno i cvičení krizového štábu ORP Chrudim, který na žádost velitele zásahu řešil vyrozumění a varování osob v zóně možného ohrožení.

Mimo probíhající zásah krizový štáb ORP Chrudim procvičoval schopnost terénní skupiny evakuace, zajistil evakuaci a nouzové ubytování osob (k žádné evakuaci ale nedocházelo).

Nutno podotknout, že v případě úniku amoniaku nebude docházet k žádné evakuaci osob, nýbrž bude varování obyvatelstva. Aby lidé nevycházeli ven, zbytečně nevětrali, zavřeli si okna a dveře.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet