Pátek 13. září 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dálnice D5 směrem na Plzeň byla dvacet hodin uzavřena, zablokovala ji nehoda dvou kamionů

Ráno krátce po čtvrté hodině ranní na 6,5 km dálnice D5 směrem na Plzeň došlo k dopravní nehodě dvou kamionů. Čtyřiašedesátiletý řidič jednoho z kamionu se dostal mimo komunikaci. Zareagoval a chtěl vozidlo dostat zpět na dálnici. V tu chvíli tímto místem projížděl devětadvacetiletý řidič se svým kamionem. Došlo ke střetu obou kamionů.

První z nich narazil do středových svodidel, zůstal zde zaklíněn a kamion zablokoval oba jízdní pruhy. Druhý kamion se dostal vlivem nárazu mimo vozovku, kde narazil do stromu. Oba řidiči byli lehce zraněni. Čtyřiapadesátiletý spolujezdec, který cestoval v prvním kamionu, utrpěl těžká zranění a byl záchranáři převezen k dalšímu ošetření do nemocnice stejně jako řidiči.

Náklad z prvního kamionu se vysypal na dálnici. Zasahující hasiči na místě zjistili, že náklad obsahuje mimo jiné také nebezpečné chemikálie. Vzhledem k tomu, že situace byla nepřehledná a hasiči ihned nemohli konkretizovat, o jaké látky se jedná a mohl hrozit výbuch, byla z preventivních důvodů dálnice v obou směrech naprosto uzavřena,

Na místo byla přivolána také chemická laboratoř z Kamenice, jejíž pracovnici, kteří museli zasahovat ve speciálních oblecích a s dýchacími přístroji, zjistili, že se jedná o rozpouštědla, barvy a také pryskyřici.

Hasiči společně s pracovníky firmy, která se specializuje na odklízení nebezpečných látek, museli napřed všechny nebezpečné látky a kontaminovaný náklad z vozovky odstranit. Pak teprve mohli odstranit ostatní náklad. Museli také vybagrovat zeminu na přilehlém pozemku v blízkosti dálnice, neboť došlo ke kontaminaci půdy.

Dálnice byla uzavřena ve směru na Prahu do devíti hodin. Ve směru na Plzeň zůstala uzavřena až do jedné hodiny po půlnoci. Teprve v nočních hodinách mohlo dojít k odstranění obou kamionů z dálnice. Poté museli pět pracovníci firmy a hasiči začít čistit dálnici od chemikálií, aby nedošlo k další kontaminaci půdy.

Na místo se dostavil také majitel firmy, která náklad převážela. Ten ovšem o zboží moc zájmu nejevil a on ani řidič nebyl schopen doložit všechny potřebné doklady o přepravě nebezpečného nákladu. Na místo proto byli přizváni také pracovníci Celní správy. Shledali kontrolou dokladů potřebných k přepravě, že tyto se neshodují c přepravovaným nákladem.

Dopravní policisté dálničního oddělení Rudná, při dokumentování dopravní nehody zjistili, že převážený náklad spadá do režimu podle dohody ADR a takový náklad je nutné řádně zabezpečit a označit. Označeno musí být také vozidlo, aby bylo na první pohled zřejmé, že toto přepravuje nebezpečný náklad.

Toto označení je důležité jak pro informovanost ostatních řídičů, o takovéto přepravě, ale také právě při dopravní nehodě. Zásah složek na místě nehody pak je rychlejší a může být zabráněno dalším škodám jak na zdraví osob, tak na životním prostředí. Což v tomto případě splněno nebylo. Na místě byla přítomna také pracovnice zabývající se problematikou životního prostředí.

Dopravní policisté provedli důkladnou dokumentaci dopravní nehody a nyní budou vyšetřovat příčinu a míru zavinění jednotlivých účastníků. Příčinou mohla být nepozornost řidiče, technická závada, zdravotní indispozice řidiče nebo také únava a mikro spánek. To vše je předmětem dalšího šetření. Alkohol u obou řidičů byl na místě provedenou orientační dechovou zkouškou vyloučen. Předběžná škoda je vyčíslena na více než milion a půl.

Následky dopravní nehody a vyproštění kamionů bylo velmi složité a dálnice D5 ve směru na Plzeň byla více než dvacet hodin naprosto uzavřena. Objízdná trasa byla řidičům doporučována ve směru od Prahy na obec Rudná a v opačném směru přes Loděnice.Vzhledem k tomu, že se nehoda stala v den, kdy mnoho rodin odjíždělo na prodloužený víkend, způsobilo uzavření dálnice značné komplikace v dopravě. Obcí Rudná projížděli tak stovky osobních i nákladních vozidel a tvořily se velké kolony, které se jen pomalu pohybovaly.

I přes stále se opakující a aktuální informace, které jsme prostřednictvím médii zveřejňovali po celou dobu uzavření dálnice, mnozí řidiči byli neukázněni. Policisté Obvodního oddělení Hostivice, kteří po celý den na nájezdu na D5 od Rudné uzavírali tento úsek, museli desítky řidičů vracet zpět.

Společně s médii opakovaně upozorňujeme řidiče, aby v případě dopravní nehody a to ať ve směru jejich jízdy, nebo v protisměru, věnovali zvýšenou pozornost své jízdě, nefotili a nenatáčeli dopravní nehodu. Při těchto činnostech pak se dostatečně nevěnují řízení a dochází k dalším dopravním nehodám.

Na dálnici D5 na 6,5 km, kde po celý den zasahovali hasiči a policisté u dopravní nehody dvou kamionů ve směru na Plzeň, došlo kolem 14:00 hodiny v protisměru na stejném kilometru k další nehodě.

Střetli se zde řidiči dvou osobních vozidel. V jednom z těchto dvou vozidel cestovalo pět osob z toho tři děti. V době střetu těchto vozidel dopravní policisté právě prováděli na služebně výslech osob nehody kamionů. Naprosto profesionálně proto zasáhli hasiči a pracovníci firmy, kteří odstraňovali následky nehody kamionů. Při této nehodě byli naštěstí účastníci jen lehce zranění.

Dopravní policisté, kteří vyšetřovali stále nehodu dvou kamionů, začali vyšetřovat i tuto, naprosto zbytečnou dopravní nehodu. Řidiči se přiznali, že se dívali na kamiony a nevěnovali tolik pozornosti řízení.

Jelikož se nehoda stala v pátek, v odpoledních hodinách, byl provoz na Prahu velmi hustý. Důvod byl jednoduchý. Začínalo mistrovství světa v hokeji a tak se fanoušci přepravovali již na zimní stadion k prvnímu zápasu.

Při řízení dopravy v místě střetu osobních vozidel jsme byli opět svědky toho, že mnozí řidiči brzdili, fotili, natáčeli nehody v obou směrech. Rovněž pravidlo zipu mnoho řidičů nedodržovalo. Důvody mohou být dva. Buď toto pravidlo ještě nepochopili, nebo jej nechtějí respektovat. Ti co jej dodržovali, projížděli místem naprosto plynule. Ti co jej nedodržovali, začali kolonu brzdit a mnohdy se taky díky neohleduplnosti řidičů zcela zastavila.

A proto znovu upozorňujeme řidiče. Pokud budete k sobě, a to nejen v takovýchto případech ohleduplní, kolona vždy plynule pojede a vy se do místa určení dostanete včas nebo s minimálním zpožděním. Pomalu jedoucí či stojící kolony jsou mnohdy výsledkem právě nedodržování pravidla zipu a neohleduplností řidičů.

I vozidla IZS měla v tomto případě ztíženou situaci, neboť opět řidiči nevěděli jak se při průjezdu těchto vozidel chovat. Vždy je nezbytně nutné uvolnit ihned komunikaci a umožnit bezpečný průjezd vozidel IZS. Řidiči se řadí vpravo a vlevo a střed zůstává pak volný pro průjezd vozidel IZS. Vždy si řidiči uvědomte, že i vy nebo vaši blízcí mohou potřebovat pomoc lékařů, hasičů a policistů a také chcete, aby přijeli co nejrychleji.

Nutné je pochválit řidiče, kteří byli naprosto ukáznění, ohleduplní a chovali se v této situaci naprosto profesionálně. Při každém usednutí za volant si uvědomte svoji vlastní bezpečnost můžete tak výrazně přispět ke snížení počtu dopravních nehod a jejich následků.

mjr. Bc. Štěpánka Zatloukalová
tisková mluvčí
Sdílet