Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nejbezpečnější náměstí na světě

Jedna z hlavních akcí oslav 150.výročí založení profesionálního hasičského sboru v Praze proběhne v sobotu 14.června na Staroměstském náměstí.

Ve dvou blocích od 10,00 resp. od 14,00 hodin bude na celé ploše náměstí k vidění nejmodernější technika HZS hl.m.Prahy a ukázky hasičských činností a dovedností. Samozřejmostí bude i přehlídka vozidel součinnostních složek integrovaného záchranného systému – Police ČR, Městské policie, Zdravotní záchranné služby a záchranářů z firmy ABA.

V ukázkách se hasiči předvedou při slaňování z automobilového žebříku, při záchraně osob lanovkou, budou vystříhávat osobu z auta a naopak budou auto vyprošťovat z bazénu, protože kromě lezců mají i potápěče. Pro ukázku práce ve výškách si zvolili situaci, kdy má ve výšce potíže lezec, kterého musí hasiči zachraňovat. Průběžně se návštěvníkům představí autojeřáb, proudnice COBRA, řezající i ocel a zároveň hasící . K atraktivním ukázkám bude patřit i činnost nejmodernější dekontaminační linky a polní nemocnice.

V podvečer se v kostele Nejsvětějšího Salvátora uskuteční kulturní program pro pozvané hosty, spojený s předáváním ocenění a vyznamenání HZS hl.m.Prahy a jeho příslušníků.

Autor: pplk. Václav Hladík

Foto: ilustrační – takto to na Staroměstském náměstí určitě vypadat nebude. 
Sdílet