Pátek 5. července 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Krizi zvládnou děti už od školky, vzdělávací projekt na jihu Čech podpořila Nadace ČEZ

Unikátní projekt zaměřený na nejmenší spustili hasiči na jihu Čech. V průběhu pěti let seznámí všechny předškolní a školní děti s pojmy jako je evakuace, ukrytí, nebo úlohou jednotlivých složek Integrovaného záchranného systému. Reagují tak na rizika, která se objevují ve stále větší míře i v České republice. Finančně projekt podpořila Nadace ČEZ.

Co dělat při požáru, povodni, ohrožení cizím člověkem, nebo třeba mimořádné události v elektrárně Temelín. Jak postupovat ve chvíli, kdy je potřeba se ukrýt, nebo evakuovat. Koho ve chvíli krize poslouchat a jak rozeznat ty, kteří pomáhají.

Právě v těchto dnech ve městech a obcích kolem elektrárny Temelín probíhá pilotní část projektu Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje. Svým rozsahem je v České republice unikátní.

Samozřejmě reagujeme na hrozby a rizika, jejichž počet bohužel neklesá, spíše naopak. Přitom lidé velmi často nevědí, jak se chovat. I proto se soustřeďujeme na ty nejmenší. Vůbec ale nenahrazujeme úlohu školek a škol, naopak s nimi maximálně spolupracujeme.

upřesňuje význam projektu mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů

I ty nejmenší děti se učí, jak rozlišit například hasiče, policisty, nebo záchranáře, případně co dělat, když uslyší pojmy jako evakuace. Vše se přitom, stejně jako například Honzík Čícha ze školky v Dřítni, dozvídají maximálně zábavnou formou. „Nejvíc se mi líbilo lezení tunelem, kdybychom někam utíkali a skládání hasičů a policajtů,“ zhodnotil hravé dopoledne s hasiči.

Pilotní projekt, do kterého se zatím zapojilo 7 škol s více než sedmi stovkami dětí, hasiči odstartovali po dohodě s energetiky v okolí temelínské elektrárny. Postupně by se ale mělo dostat na všechny v Jihočeském kraji.

Nejde jen o možnou událost na jaderce. I u nás je daleko větším nebezpečím třeba oheň, nebo velká voda. Takže tuto aktivitu velmi vítám.

komentoval na místě projekt starosta Dřítně Josef Kudrle

Část názorných pomůcek, včetně třeba evakuačních zavazadel a hraček pro nejmenší nakoupili hasiči se stotisícovou podporou Nadace ČEZ.

Bezpečnost je pro nás nejvyšší prioritou. I proto pomáháme s budováním například bezpečných přechodů, nebo hřišť a názorný program pro děti je dalším skvělým příkladem.

objasňuje důvod sponzoringu vedoucí temelínské komunikace Petr Šuleř

S testovací částí projektu skončí hasiči příští týden. Znovu se rozjede po letních prázdninách.

Ing. Marek Sviták
tiskový mluvčí JE Temelín Skupiny ČEZ
Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet