Pátek 5. července 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Policisté a hasiči připravili v Kašperských Horách program pro bývalé kolegy

Středeční odpoledne 24. června 2015 strávili policisté a hasiči společně se svými bývalými tělesně postiženými kolegy, kteří zranění utrpěli při plnění služebních úkolů.

Akci zorganizovala pro „své svěřence“ Nadace policistů a hasičů v rámci jejich léčebně ozdravného pobytu v Kašperských Horách. Program připravili policisté Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem Plzeňského kraje.

Nadace pomáhá zlepšit životní podmínky dětem policistů a hasičů, kteří zemřeli při výkonu služby nebo v přímé souvislosti s ní, a také těžce tělesně postiženým policistům a hasičům, kteří utrpěli zranění v přímé souvislosti s výkonem služby.

Nejenom názorné modelové situace mimořádných událostí, které složky IZS řeší, ale i rozhovory a ukázky současné techniky, vozového parku, výstroje a výzbroje, nadchly všechny zúčastněné. Na vlastní oči se tak všichni mohli přenést na místo zákroku zásahové jednotky a zadržení nebezpečného pachatele, nebo k zásahu z výšek a následnému slaňování, či na místo dopravní nehody a záchraně zraněné osoby ve voze.

Hasiči ze Sušice společně s jednotkou Správy NP a CHKO Šumava předvedli zásah při dopravní nehodě s vyproštěním a lezecká skupina hasičů z Klatov ukázala záchranu osob z výšky pomocí lanové techniky a plošiny AP 37, která slouží hasičům na Slovanech.

Obdiv sklidila i práce policejních psovodů a výcvik jejich čtyřnohých svěřenců. Policisté si pro své bývalé kolegy připravili i perličky v podobě ukázek zbraní odboru kriminalistické techniky a expertiz a speciální výstroje i výzbroje zásahové jednotky. Velmi zajímavé bylo pro „osazenstvo“ i vyprávění na téma natáčení policejního seriálu na Obvodním oddělení Kašperské Hory a historie policie a četnictva na Klatovsku.

Další akce je pro Nadaci policistů a hasičů připravena na srpen. Letního pobytu se v Kašperských Horách zúčastní pozůstalí po zahynulých policistech a hasičích. Všichni aktéři ukázek a organizátoři celé akce doufají, že i tato připravovaná akce zpříjemní a zpestří pobyt chráněnců nadace na Šumavě a díky nim si odnesou spoustu nových zážitků.

por. Bc. Jana Tomková
Policie ČR
Pavla Jakoubková
tisková mluvčí
HZS Plzeňského kraje
Sdílet