Pátek 27. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Téměř třicet hasičů mimořádně zajišťovalo fotbalové utkání v brněnských Lužánkách

Na žádost organizátorů exhibičního fotbalového zápasu v brněnských Lužánkách vyjelo asistovat 7 jednotek hasičů. Dvě cisterny byly umístěny přímo na stadionu a další byly rozmístěny v blízkém okolí, pro případný zásah. Hasiči likvidovali světlice, dýmovnice, hasili požár reklamní plachty a pomáhali několika zraněným divákům.

Požární hlídky, které zajistili pořadatelé, posílilo mimořádně dvacet dva profesionálních hasičů ze stanic územního odboru Brno-město. Těsně před úvodním výkopem, požádal pořadatel o pomoc se zajištěním bezpečnosti fanoušků, na místě přítomný štáb složek integrovaného záchranného systému.

Plánovaný počet 25 tisíc diváků, byl totiž o několik tisíc lidí překročen a pořadatelská služba nebyla schopna situaci zvládnout. Diváci se pohybovali i v místech, které statik označil jako nebezpečná. Pořadatelé nebyli schopni tyto lidi vlastními silami přemístit. Na stadion přicházely davy dalších několika tisíc diváků. Štáb, který byl na akci z důvodů zajištění okolních prostor stadionu, povolal ihned na místo další posily jednotlivých složek IZS.

Policisté a strážníci zamezili vstupu dalších fanoušků na stadion. Společným úsilím složek IZS, pořadatelů a Petra Švancary se podařilo část fanoušků přemístit do bezpečnějších prostor. V hledišti nebyly volné únikové cesty a fanoušci byli v místech, které statik označil jako nevyhovující.

Petr Oháňka, ředitel územního odboru Brno-Město po utkání řekl:

Štáb IZS stál před rozhodnutím, zda utkání ukončit anebo průběžně pracovat s davem fanoušků a snažit se mírnit rizika.

Vzhledem k situaci na místě, bylo vyhodnoceno, že ukončení zápasu a případný rychlý odchod doprovázený projevem zklamaných fanoušků, by byl větším bezpečnostním rizikem.

Hasiči byli na místě připraveni zasáhnout nejen proti požáru, ale i pro případ ohrožení návštěvníků utkání. V průběhu zápasu hasiči několikrát likvidovali světlice a dýmovnice, hasili hořící reklamní plachtu a vyváděli několik zraněných diváků na ošetření ke zdravotnické záchranné službě.

Jan Dvořák
HZS Jihomoravského kraje
Sdílet