Pátek 27. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Výbuch plynu v bytě na janovském sídlišti zaměstnal sedm hasičských jednotek

Téměř čtyři hodiny bojovalo sedm hasičských jednotek s ranním požárem bytu v 5.patře panelového domu na janovském sídlišti, kde explodoval plyn od plynového sporáku. Podle mluvčího krajských hasičů Lukáše Marvana začalo hořet po výbuchu krátce po třetí hodině ranní. Hasičům se požár podařilo zlikvidovat v 6.49 hodin. Výbuchem ani požárem bytu nebyl nikdo zraněn.

Podle krajské policejní mluvčí Veroniky Hyšplerové se v době exploze v bytě naštěstí nikdo nenacházel. Z panelového domu policisté a hasiči následně evakuovali 30 lidí. Osmnáct z nich nalezlo dočasný azyl v nedaleké základní škole. Plynový sporák měl všechny hořáky zapnuté, vše tak nasvědčuje tomu, že požár byl úmyslně založen.

Hasiči vynesli ohořelý sporák a následně naložili do hasičského vozu a transportovali za doprovodu kriminalistů na speciální oddělení, kde bude nadále zkoumán. Tlaková vlna po výbuchu rozmetala doslova celý byt a poškodila i okna v několika dalších bytech panelového domu.

Zásah hasičů sledovali evakuovaní lidí a jejich příbuzní. Většina z nich neskrývala zlost na majitelku bytu, která v minulosti údajně sepisovala i petice a svůj byt měla marně opakovaně prodávat, ale do takové lokality kupce zatím nenašla. Nevěděla už prý kudy kam, tak našla takovéto řešení a byt zapálila. Dokonce, když jí volali, že jí bouchl byt, tak měla do telefonu jen říct, aby tu ti cikáni zařvali," svěřil se redakci jeden z přihlížejících. Majitelka bytu je stále u policejního výslechu.

„V půl třetí jsem byla vzhůru. Kouřila jsem z okna. A najednou výbuch. Až jsem se lekla. Vyběhli jsme z domu, když už byt byl v plamenech,“ svěřila se jedna z obyvatelek. Na adresu majitelky bytu dodala: „Ona nemá ráda cikány, tak to tu podpálila,“ řekla žena.

„Vnímám to hodně špatně. Z ničeho nic se ta paní asi ožrala a splašila se a chtěla snad zabít všechny lidi z těchto dvou vchodů v Sadové ulici. Tady vidíte, že jeden člověk se rozhodl zabít sto rodin, sto dětí z těchto vchodů,“ rozčiloval se další z nájemníků domu.

JV PRESS / Jan Vraný – www.jvpress.cz
Sdílet