Úterý 1. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Výbuch plynu v nádrži si vyžádal lidský život

Při opravě příruby na víku nádrže čističky odpadních vod došlo k explozi a deformaci víka nádrže, přičemž byl smrtelně zraněn pracovník, provádějící opravu. K události došlo v pátek 23. května 2008 cca v 8:30 hodin v areálu výzkumného ústavu VÚAB Roztoky u Prahy, okres Praha – západ.

Při opravě příruby na víku nádrže čističky odpadních vod došlo k explozi a deformaci víka nádrže, přičemž byl smrtelně zraněn pracovník, provádějící opravu. K události došlo v pátek 23. května 2008 cca v 8:30 hodin v areálu výzkumného ústavu VÚAB Roztoky u Prahy, okres Praha – západ. Po ohlášení události na tísňovou linku byla současně se zdravotnickou záchrannou službou a Policií ČR na místo vyslána zásahová jednotka HZS Středočeského kraje ze stanice Roztoky.

Po příjezdu složek IZS na místo události bylo zjištěno, že došlo k explozi uvnitř nádrže, přičemž došlo k odtržení víka nádrže a vymrštění pracovníka, provádějícího opravu příruby, několik metrů od nádrže, kde dopadl na betonový povrch. Jednotka ihned zahájila oživovací pokusy ve spolupráci se zdravotnickou záchrannou službou. V zápětí byla na místo povolána letecká záchranná služba, kdy ovšem lékař u zraněného konstatoval smrt.

Následným prováděným šetřením vyšetřovatelů Policie ČR a HZS bylo zjištěno, že pracovník, který externě spolupracoval s výzkumným ústavem, byl pověřen provedením opravy příruby odsávání plynů z nádrže, která je součástí čističky odpadních vod. Krátce po zahájení prací se z prostoru nádrže ozval detonující výbuch, přičemž došlo k odtržení víka nádrže, na kterém pracovník prováděl opravy a „vymrštění" veškerých předmětů z nádrže. Nástroje a nářadí byly při prováděném šetření nalezeny několik stovek metrů od místa události. Vymrštěním pracovníka odtrženým víkem nádrže a následným dopadem na betonový povrch došlo k velmi vážným zraněním, kterým následně na místě podlehl.

Na místě bylo prováděno příslušníky Policie ČR a HZS vyšetřování příčiny výbuchu do pozdních odpoledních hodin a následně bude pokračovat v následujících dnech ve spolupráci s experty z oddělení kriminalistické techniky a expertýz a Technického ústavu požární ochrany – obor chemie. Je téměř jisté, že uvnitř nádrže explodoval výbušný plyn. Výskyt plynu v nádrži a způsob iniciace výbuchu je v současné době nejasný.

Autor: mjr. Libor Pospíšil
vedoucí oddělení zjišťování příčin vzniku požárů


-swo-

Sdílet