Pátek 27. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár traktoru nedaleko obce Jalubí na Uherskohradišťsku způsobil značné škody

Celkem 4 jednotky hasičů vyjely dnes odpoledne k likvidaci požáru traktoru s balíkovačem slámy na poli nedaleko obce Jalubí na Uherskohradišťsku.

Velmi rychle, přibližně do čtvrt hodiny od vyhlášení poplachu, na místo dorazilo celkem pět cisteren profesionálních hasičů ze stanice Uherské Hradiště a dobrovolných hasičů z Jalubí, Babic a Traplic. Po provedení průzkumu bylo zjištěno, že při zpracování lánu došlo k požáru traktoru i s lisem na balíkování slámy. Už v době příjezdu jednotek byl stroj i s příslušenstvím celý v plamenech a požár se rozšířil také na pole a zpracovanou slámu.

Hasiči bleskově natáhli útočné proudy a požár dostali během několika minut pod kontrolu. Zasažená plocha pole byla asi 230×70 metrů. Po uhašení slámy nechal velitel zasažené pole „podiskovat“, aby se předešlo dalšímu možnému nebezpečí vzniku požáru.

Celková likvidace byla velitelem zásahu oznámena ve 14:43 hodin. Místo bylo následně předáno majiteli a byla zde ponechána dobrovolná jednotka na dohlídku.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů bylo místo ohledáno. Jak bylo zjištěno, pracovníci se snažili oheň zlikvidovat pomocí ručních hasicích přístrojů a pokoušeli se odpojit stroj od přívěsného lisu na slámu. Obojí bohužel neúspěšně. Příčinou vzniku požáru byla technická závada. Škody, které oheň především na stroji a příslušenství způsobil, se vyšplhaly na 7 milionů korun. Uchráněné hodnoty na obilí a slámě jsou 170 000 korun.

Pavel Řezníček
HZS Zlínského kraje
Sdílet