Pátek 27. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pět jednotek hasičů zaměstnává požár ve Zlíně, hoří půl hektaru smrčiny

Krátce před třetí hodinou odpolední vyslal operační důstojník dvě jednotky hasičů k hlášenému požáru lesa ve Zlíně-Malenovicích.

Z důvodu špatného udání místa, kde byl kouř oznamovatelem spatřen a z důvodu obtížného přístupu techniky se hasiči k požáru dostali jen velmi komplikovaně. Na místo byly postupně povolány také další posilové jednotky s cisternami. U požáru tak nyní zasahují profesionální hasiči ze stanice Zlín a Otrokovice a další jednotky Zlín, Štípa a Salaš.

Po příjezdu na místo události bylo průzkumem zjištěno, že se jedná o požár asi 0,5 hektaru mladé smrčiny a suché trávy, obklopené vzrostlými stromy v lese na Tlusté hoře nedaleko Zlína.

Hasiči na pokyn velitele natáhli 5 útočných proudů C a jeden vysokotlaký proud. K zabezpečení hasební vody byla vytvořena kyvadlová doprava velkokapacitními cisternami. Asi po půlhodině zásahu ohlásil velitel lokalizaci.

Hasiči dále likvidují jednotlivá ohniska požáru a prolévají hrabanku a hořící pařezy stromů.

19:44

Velitel zásahu oznámil celkovou likvidaci požáru a místo události bylo předáno revírníkovi. Jednotky se vrátily na své základny a postupně dávají své vozy zpět do pohotovosti.

Na místo události se dostavil také vyšetřovatel hasičů ze Zlína. Příčina i způsobené škody jsou nadále v šetření.

Pavel Řezníček
HZS Zlínského kraje
Sdílet