Pátek 27. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U Dačic hořelo obilí, vyhlášen byl druhý stupeň požárního poplachu

U Dačic, části obce Hradišťko byl ohlášen požár obilí. Informaci o požáru přijalo Operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje sedm minut po 15. hodině.

Na místo vyslalo osádky cisteren profesionálních hasičů ze stanice Dačice a svolalo jednotku SDH obce Staré Hobzí. Zároveň si vyžádalo mezikrajskou výpomoc profesionálů ze stanice Jemnice (HZS Kraje Vysočina) a vyslalo k požáru další posilové jednotky, a to dobrovolné hasiče obcí Český Rudolec, Dačice, Slavonice a Studená.

Vzhledem k rozsahu události byl po půlhodině od oznámení požáru vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu.

Požár zasáhnul vzrostlé obilí na ploše 20 hektarů, které bylo částečně sklizeno. Suché a větrné počasí komplikovalo práci hasičů – požár se rychle šířil na blízký les. Zde poničil lesní porost na ploše přibližně pěti hektarů. Velitel zásahu rozhodnul o vytvoření čerpacího stanoviště přímo v Hradišťku, aby zajistil trvalý dostatek vody na požářišti.

Zde s požárem bojovaly osádky osmi cisteren a dvou dopravních automobilů. Až po téměř dvou hodinách bylo možné konstatovat, že požár je pod kontrolou zasahujících hasičů, úplnou likvidaci velitel zásahu nahlásil po 19. hodině. Poté většina cisteren odjela zpět na základny. Na místě zůstaly pouze jednotky SDH obcí Staré Hobzí a Dačice, které požářiště monitorovaly po celou noc až do rána.

Výše škody způsobené požárem byla stanovena na 100 000,–. Příčinou vzniku požáru byla technická závada.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet