Úterý 1. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V bývalém internátu v Ryžovišti hořelo dvakrát během 14 dní

Pět jednotek hasičů zasahovalo od pondělního rána 26. 5. 2008 téměř osm hodin u požáru střechy dvoupodlažní budovy v Ryžovišti (okres Bruntál), kde sídlil v minulosti internát podniku Hedva.

Pět jednotek hasičů zasahovalo od pondělního rána 26. 5. 2008 téměř osm hodin u požáru střechy dvoupodlažní budovy v Ryžovišti (okres Bruntál), kde sídlil v minulosti internát podniku Hedva. Stejně jako u prvního požáru stejné budovy z úterý 13. 5. 2008 je pravděpodobné, že objekt někdo úmyslně zapálil, protože v obou případech hasiči nalezli ohniska hned na několika místech objektu.

Pondělní požár prázdné části bývalého internátu byl ohlášen na operační středisko hasičů deset minut před šestou hodinou ranní. Na místo byly ihned vyslány dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanic v Bruntálu a Rýmařově a tři dobrovolné jednotky z Ryžoviště, Lomnice a Břidličně.

Oheň zřejmě hořel delší dobu. Když hasiči přijeli na místo, hořela již půlka střechy (zhruba plocha 15 × 25 metrů) a prohořelá začala být i podlaha půdy. Proto se zaměřili na to, aby se oheň dál nerozšířil. Požár se jim podařilo dostat pod kontrolu již asi za půlhodinu, ještě po pondělním poledni ale pokračovali v postupném rozebírání střešní konstrukce a dohašování. Pak zůstala místní jednotka na místě na kontrolu požářiště.

Při zásahu vydatně pomáhala automobilová plošina AP 27 na podvozku Tatra 815 z rýmařovské stanice HZS MSK, a to jak při hašení, tak při rozebírání střechy a konstrukcí.

Poprvé (v úterý před 13 dny) se podařilo včas nahlášený požár rychle uhasit, takže bylo ohněm poškozeno pouze několik střešních trámů. Hasiči tehdy škodu odhadli na 5000 korun. Žhář se k činu přiznal, tvrdil, že chtěl tímto způsobem řešit pracovní spory s majitelem objektu.

Tentokrát byl oheň zpozorován až po delší době, proto byl zásah mnohem delší i také škoda mnohem vyšší. Celkovou škodu hasiči předběžně odhadli na 900 tisíc korun. Nejpravděpodobnější verzí jeho vzniku je opět úmyslné zapálení.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje



-swo-

Sdílet