Pátek 27. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nová posila Moravskoslezského kraje poprvé zasahovalo u jednoho ze čtyř čtvrtečních požárů

Čtvrtek 30. července byl ve znamení červeného kohouta. Hned čtyřikrát hasiči z bruntálské stanice vyjížděli k požárům.

První požár byl hlášen z Bruntálu u tzv. „odkališť“, kde náhodní kolemjdoucí uviděli z nedalekého lesa stoupat dým. Šli se na místo podívat a zjistili, že v lese se rozšiřuje požár. Neváhali a ihned zavolali hasiče. Ti po příjezdu požár o rozloze cca 7 × 10 metrů uhasili a místo dokonale prolili vodou. Na místě pak zůstali pro jistotu hodinu hlídkovat dobrovolní hasiči z Bruntálu. Škoda nebyla majitelem ještě vyčíslena. Příčinou vzniku požáru bylo nedokonale uhašené ohniště.

K dalšímu požáru vyjížděli hasiči do Bohdanovic (okres Opava), kde hořel živý plot u jedné z místních zahrad. Hasiči požár uhasili a předali opavským kolegům. Šetřením vzniku požáru a škodu při něm vzniklou je již v plné kompetenci opavských vyšetřovatelů.

V odpoledních hodinách vyjížděli hasiči do průmyslového areálu jedné z firem na Třídě práce v Bruntále, kde hořela tráva u sloupu vysokého napětí. Zaměstnanci chtěli požár uhasit dostupnými hasicími přístroji. Správce areálu jim hašení správně nedovolil, protože si byl vědom, že v bezprostřední blízkosti požáru se nachází sloupová trafostanice pod napětím. Hasiči si proto museli přizvat technika elektrárenské společnosti, který vypnul od proudu celý sloup. Při průzkumu totiž hasiči zjistili, že elektrická trafostanice zkratuje a proud probíjí do země. Kdyby proud technik nevypnul, snadno by se při hašení mohl stát hasičům úraz, pokud by k hašení použili vodu. Po uhašení zjistili, že příčinou vzniku požáru byla technická závada na přívodu vedení do sloupové trafostanice. Předběžná škoda byla zástupcem společnosti vyčíslena na 20 000,– Kč. Na tento požár poprvé vyjela nová posila Hasičského záchranného sboru – nové velkotonážní vozidlo na podvozku Tatra řady 7, cisternová automobilová stříkačka s čerpadlem dodávající vodu v množství až 3 000 litrů/ min, která je vybavena i novým systémem pro vysokotlaké hašení pěnou pod označením ONE SEVEN. Tato posila pojme celkem 9 000 litrů vody a 540 litrů pěnidla. Nová moderní technika, kterou disponuje hasičský záchranný sbor, bude jistě přínosem při ochraně osob, zvířat a majetku.

V podvečer ještě vyjížděli hasiči ze stanice Bruntál a dobrovolná jednotka z Vrbna pod Pradědem na jeden z místních vrcholků, kde je situována chata Na Františku. U chaty totiž hořel travní porost, který by se vlivem větru a sucha mohl rychle šířit. Hasiči po příjezdu zjistili, že požárem je zasažena plocha cca 4 × 5 metrů. Místo uhasili a důkladně prolili. Škoda při požáru nevznikla žádná, obešel se bez zranění.

Antonín Ušela
HZS Moravskoslezského kraje
Sdílet