Pondělí 30. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči čerpali sklepy i podchody

Při odstraňování následků odpolední bouřky a přívalových dešťů hasiči v Jihomoravském kraji včera do 18 hodin vyjížděli ke 40 zásahům. Nejčastěji se jednalo o zatopené sklepy a další suterénní prostory, a uvolňování ucpaných kanalizací. Nejvíc práce měli hasiči v krajském městě – v Brně odpoledne zasahovali na 33 místech.

Zatopené sklepy a suterény kanceláří, restaurací a firem hasiči v Brně-Králově Poli odčerpávali na sedmi místech ve Štefánikově ulici, dále na Mojmírově náměstí, ve Staňkově a Dobrovského ulici a v Palackého třídě. Ve Štefánkově ulici mj, odčerpávali zatopený suterén budovy Městské policie, ve Sportovní ulici vstupní areál hypermarketu Kaufland.

V městské části Žabovřesky nasazovali hasiči čerpadla v domech v Horově ulici, kde mj. čerpali v zatopeném suterénu radnice, dále čerpali vodu ze sklepů i výtahové šachty v Chládkově, Luční, Puškinově, Haasově, Zborovské a Kounicově ulici a na nám. Svornosti. V Hradecké ulici v Brně-Řečkovicích uvolňovali ucpané kanalizační vpusti. Ve Starém Lískovci hasiči odčerpávali vodu ze sklepa v ulici Čtvrtě. Dvě jednotky hasičů odpoledne likvidovaly požár stromu, který začal hořet při bouřce v Kaštanové ulici v Brně-Horních Heršpicích. Protože mohutný a prohořelý kmen hrozil zřícením na frekventovanou ulici, hasiči ho museli pomocí výškové techniky pokácet a rozřezat. V Minské ulici v Žabovřeskách a na Staré osadě hasiči odčerpávali zatopené podchody pro chodce. Na obou místech hladina vod dosahovala 30 centimetrů.

V okrese Brno-venkov hasiči vyjížděli k dvěma zásahům. Ucpanou kanalizaci uvolňovali v Podolí, větev vyvrácenou na vozovku odstranili ze silnice v Neslovicích.

Stromy a větve, které bránily dopravě, hasiči na Blanensku odstranili ze silnic u Sloupu u Macochy a u Adamova.

Na Vyškovsku hasiči zasahovali na čtyřech místech, z toho třikrát v Bučovicích. Zatopené sklepy odčerpávali v domech v Polní, Sovětské a Slovenské ulici. Zatopený sklep a ucpanou kanalizaci hasiči uvolnili v Nerudově ulici ve Slavkově.

Na Břeclavsku hasiči čerpali vodu ze sklepa domu v Kurdějově a ze stavebního prostoru v ulici Republikánské obrany v Mikulově.

Ilustrační foto

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje



-swo-

Sdílet