Pondělí 30. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči dvakrát za večer zachránili lidi před udušením při požáru

Včera 4. 6. 2008 ve 21:17 hod. byli hasiči informováni o požáru v bytě ve Vsetíně, Rokytnici. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v jednom z bytů došlo k požáru potravin.

Dne 4. 6. 2008 ve 21:17 hod. byli hasiči informováni o požáru v bytě ve Vsetíně, Rokytnici. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v jednom z bytů došlo k požáru potravin.

Při příjezdu jednotky byl vidět valící se kouř z balkónových dveří bytu v prvním patře. Velitel zásahu nařídil průzkum v dýchacích přístrojích a hasiči se do bytu dostali po nastavovacím žebříku.

Ve zcela zakouřeném bytě byla nalezena spící dvaašedesátiletá uživatelka bytu. Žena byla hasiči probuzena a zachráněna před udušením. Rychlým zásahem se žena nenadýchala zplodin hoření natolik, aby bylo nutné povolat zdravotní záchrannou službu. Požár potravin byl hasiči zlikvidován a celý byt byl odvětrán.

Dne 4. 6. 2008 ve 22:10 hod. byli hasiči informováni o požáru v bytě v Kroměříži.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v jednom z bytů došlo k požáru potravin.

Jednotka hasičů dorazila k bytu za pouhé dvě minuty od výjezdu. Přes okno byly vidět záblesky šlehajících plamenů a velitel zásahu rozhodl o násilném vniknutí. Hasiči vykopli dveře a v dýchacích přístrojích pronikli do bytu.

Uvnitř byl nalezen spící čtyřicetiletý uživatel, který nereagoval na bouchání a zvonění. Muž byl hasiči probuzen a z bytu zachráněn. Požár potravin na sporáku byl uhašen a celý byt byl odvětrán přetlakovou ventilací.

Oba případy patří do kategorie malých nebo skrytých požárů, které jsou ale tímto také nejvíc nebezpečné. Jen souhrou všech okolností se daří včas zachraňovat lidi z obydlí, jinak u takových požárů dochází každoročně k nejvíce zraněním a také k tragickým následkům.

Občané by měli být velmi všímaví ke svému okolí. Včasné nahlášení podezření z požáru na tísňovou linku, po spatření nebo ucítění kouře, je základem úspěšné záchrany ohrožených lidí. Následný příjezd hasičů a záchranářů je pak otázkou minut, které však mohou významně rozhodovat. Ztráta sebemenšího času může skončit tragicky.

Nejlepší ochranou proti těmto typům požárů jsou autonomní hlásiče, které si může každý pořídit za pár stokorun.


Ilustrační foto

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje


-swo-

Sdílet