Pondělí 30. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Havárie kamionů uzavřela dálnici

Úplné uzavřená dálnice D1 ve směru na Vyškov si dnes ráno vyžádala dopravní nehoda tří nákladních vozidel na 190. kilometru. Nehoda byla operačnímu středisku HZS ohlášena v 7.51 hodin a na místo vyjely dvě jednotky profesionálních hasičů ze stanic v Lidické ulici v Brně a v Rosicích.

Úplné uzavřená dálnice D1 ve směru na Vyškov si dnes ráno vyžádala dopravní nehoda tří nákladních vozidel na 190. kilometru. Nehoda byla operačnímu středisku HZS ohlášena v 7.51 hodin a na místo vyjely dvě jednotky profesionálních hasičů ze stanic v Lidické ulici v Brně a v Rosicích. Na dálnici havaroval tahač Scania z Holandska s přívěsem převážejícím tři tahače DAF, a dvě menší nákladní vozidla Renault a Mercedes z Maďarska. Vozidlo Mercedes skončilo mimo dálnici. Při nehodě se zranil 58letý řidič tahače Scania, zraněn byl také řidič vozidla Mercedes. Hasiči oběma zraněným poskytli předlékařskou pomoc a předali je do péče zdravotníků. Na vozidlech udělali protipožární opatření a odpojili baterie. Únik ropných látek z vozidel nebyl zjištěn, z jednoho z nich pouze vytekla chladící kapalina. Protože vyprošťování vozidel převzala odborná firma, hasiči v 8.39 hodin místo předali policistům a ukončili zásah.

Hasiči v Jihomoravském kraji dnes dosud vyjížděli k devíti událostem. Už pět minut po půlnoci zasahovali v Brně-Líšni, kde obyvatelka domu v Jírové ulici uvízla ve výtahu. Zablokované dveře výtahu se podařilo otevřít a hasiči ženu vyprostili.

Krátce před jednou hodinou jednotka profesionálních hasičů ze stanice v Kunštátě na Blanensku vyjížděla k požáru vozidla Škoda Fabia. Jeho řidič havaroval u obce Rozseč u Kunštátu a auto se po nárazu do stromu vzňalo. Řidič byl s lehkým zraněním převezen do nemocnice. Hasiči vozidlo uhasili v 1.26 hodin a sorbetem zasypali vyteklé palivo. Škodu vyšetřovatel předběžně vyčíslil na 200 tisíc korun.

K požáru slámy hasiči v 1.04 hodin vyjížděli do rekreační oblasti Hostěrádky-Rešov na Vyškovsku. K likvidaci požáru vyjely čtyři jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů. Průzkum na místě ukázal, že na pozemku dohořívaly zbytky zahradní chatky. Hasiči požár lokalizovali v 1.30 hodin a ve 2.46 hodin dohasili.

Devět minut po jedné hodině v noci byla operačnímu středisku HZS ohlášena nehoda vozidla na dálnici D1 u Vyškova. Těsně za exitem Vyškov ve směru na Ostravu havarovalo jedno osobní vozidlo, zdravotníci do nemocnice převezli jednoho zraněného účastníka nehody. Hasiči udělali na vozidle protipožární opatření, odpojili baterii a sorbentem zasypali uniklé provozní náplně.

Krátce před třetí hodinou ráno hasiči v Brně vyjížděli do Řipské ulice v městské části Slatina k požáru vozidla na parkovišti. Oheň, který hasiči lokalizovali za několik minut a dohasili ve 4.56 hodin, poškodil i sousední zaparkovaná auta. Příčina vzniku požáru je dosud v šetření, výše škody zatím nebyla přesně vyčíslena.

Ve 4.23 hodin hasiči vyjížděli na silnici u obce Mokrá-Horákov na Brněnsku k odstranění stromu vyvráceného na vozovku. Překážku silničního provozu hasiči rozřezali motorovou pilou a uklidili ze silnice.

V 7.40 hodin byl operačnímu středisku HZS ohlášen požár nákladního vozidla na 191. kilometru dálnice D1. Protože podle hlášení se mělo jednat o hořící kolo jedoucího vozu a řidič o požáru zřejmě nevěděl, na místo vyjely tři jednotky profesionálních hasičů. Po příjezdu na místo však vyšlo najevo, že nákladní vozidlo Avia mělo technickou závadu v motoru a hustý dým vycházel z vadného turbodmychadla. Jednotky hasičů se proto přesunuly k dopravní nehodě tří nákladních vozidel, která se stala o kilometr dále (viz začátek zprávy).

Ilustrační foto


por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje



-swo-

Sdílet