Sobota 6. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Karvinští hasiči předvedli dětem věž a kontrolovali auta na sídlištích

Celkem 7 základních škol a 5 mateřských škol v počtu 400 dětí a s nimi 25 pedagogických pracovníků navštívilo v pátek 13. 6. 2008 jen během prvních dvou pátečních hodin centrální hasičskou stanici v Karviné. hasiči otevřeli svůj areál veřejnosti v rámci celostátního Dne požární bezpečnosti.

Profesionální hasiči jim předvedli některé disciplíny požárního sportu, například překonávání překážek při běhu na 100 metrů a výstup do 4. podlaží věže po žebříku. Děti si potom disciplíny vyzkoušely, včetně vylézání na cvičné věži po žebříku, samozřejmě za bedlivého jištění hasiči.

Fronta dětí byla jako u podobných akcí u hadice s proudnicí, kde si mohly děti vyzkoušet, jak náročné může být hašení požáru. I páteční počasí bylo pro takovou „stříkající atrakci" příznivé.

Školní výpravy i jednotlivci si mohli samozřejmě prohlédnout i zásahové vybavení hasičů, největší úspěch u malých i dospělých měla výjezdová technika, především automobilový žebřík.

Den požární bezpečnosti vyhlašuje již od roku 2000 v celé republice Česká asociace hasičských důstojníků, a to vždy jednou ročně, pokud možno na „šťastný" pátek třináctého. Cílem je soustředit do jednoho dne v rámci ČR preventivní akce, které profesionální hasiči připravují a uskutečňují v průběhu celého roku. Tím chtějí záchranáři hlavně varovat před požáry a jejich negativními důsledky pro životy a zdraví lidí i jejich majetky. A hasiči v Moravskoslezském kraji tento cíl rozhodně neodbývají.

Hasiči na Karvinsku již během tohoto týdne kontrolovali na sídlištích Karviné, Havířově, Orlové a Bohumíně a přímo v pátek i v Českém Těšíně nepovolené parkování aut na nástupních požárních plochách a příjezdy na sídliště (příliš úzký průjezd), což bývají dva hlavní problémy při zásazích v hustě zabydlených částech měst a obcí. Špatně parkující řidiči dostali do rukou či za stěrač varovný letáček. Pomocí letáčků také hasiči propagovali instalaci autonomních hlásičů požáru.

Během týdne docházeli profesionální a dobrovolní hasiči z Karvinska, zapojení do preventivního programu Hasík (www.hasik.cz), ve větší míře než obvykle za dětmi do základních škol. Součástí přednášek, co dělat při požáru v bytě a domě, jak volat hasiče a jak být opatrný byly ukázky hasičské techniky a zvaní na prohlídky stanice v daném hasebním obvodu.

Mgr. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje


-swo-

Sdílet