Pátek 5. července 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vlastníte slavnostní ručně vyšívaný prapor? Poradíme vám, jak se o něj starat

Vlastníte slavnostní ručně vyšívaný prapor vyrobený starobylými postupy, který je ozdobou a tmelícím prvkem vašeho sboru? Pak vězte, že životnost takového praporu se odhaduje až na 200 let. Ovšem aby váš prapor zůstal krásný a sloužil vám co nejdéle, je potřeba se o něj náležitě starat.

Odborníci na výrobu slavnostních vyšívaných symbolů z firmy Alerion vyrábí prapory dle staletí prověřených postupů. Velice náročná ruční práce zabere stovky hodin času, používají se přitom pouze ušlechtilé a hodnotné dekorativní materiály jako jsou satény a výběrové samety.

Samotný prapor je vyšíván kvalitním japonským hedvábím a vnitřní výztuhy jsou speciálně střiženy a precizně ušity. I z tohoto důvodu vyžadují prapory odpovídající šetrné a jemné zacházení, stejně jako mimořádnou ochranu před ušpiněním, oděrem, mechanickým poškozením a nepříznivým počasím.

Jak se starat o prapor?
Všechny slavnostní vyšívané symboly (nejen prapory, ale také pamětní stuhy či obecní znaky) jsou určeny primárně pro dekorativní použití do interiérů. „Při venkovních oslavách, ceremoniích a při průvodech klientům doporučujeme používat speciální doplňky určené právě k venkovním slavnostním příležitostem, tedy žerdě, stojany, nástěnné hrazdy, konzoly, packy, nebo speciální nepromokavé cestovní vaky a další příslušenství,“ uvádí majitel firmy Alerion Tomáš Pokorný.

Upevnění praporu na žerď má svá pravidla
Jinak se upevňuje prapor na základní jednodílnou žerď, jinak na dvoudílnou žerď s kovovým mechanismem. Při upevňování praporu je potřeba dodržet doporučené pravidla tak, aby byl prapor vyvěšen reprezentativně a ve správném tvaru. Celý postup si můžete přečíst v podrobném manuálu firmy Alerion.

Naaranžujte prapor dle správného postupu Po upevnění praporu na žerď následuje jeho správné naaranžování. Všechny slavnostní vyšívané prapory od firmy Alerion mají patentovanou speciální vnitřní výztuhu, jejíž samotný vývoj a uvedení k dokonalosti do praxe trvalo několik let. Výztuha má zvláštní střih, je všívána mezi dekorativní vrstvy saténu či sametu a zásadním způsobem prodlužuje životnost symbolů i reprezentativnost jejich vyvěšení. Pro dosažení nejlepších dekorativních výsledků je potřeba řídit se několika jednoduchými kroky.

Jako efektivní ochranu každého symbolu proti vlhkosti a prachu, která celkově zvyšuje jeho trvanlivost a odolnost, doporučujeme objednání jeho impregnace, zvláště pak po jeho vyčištění.

„Po vyvěšení na žerď doporučujeme prapor ručně naaranžovat do požadovaného tvaru (viz obrázek 1) a vyhladit případné pokrčení a vlnky. To platí hlavně pro vlajky a prapory, které je nejlepší vytvarovat do klasického cípovitého tvaru. Ve spodním cípu může vzniknout mírný efekt zvlnění dekorativního materiálu (saténu, sametu) na výztuze. Ten lze odstranit tak, že oběma rukama opatrně cíp roztáhnete do stran a pak směrem dolů. Tím docílíte i lepšího vytvarování vlajky do přirozeného tvaru zavěšení, který pěkně obklopuje žerď. Po delší době doporučujeme prapor ze žerdi sejmout, uchytit ho za vlající cípy (pravý horní a spodní) a opatrně jej protřepat, aby se materiál s výšivkou přemístil do své přirozené polohy a poté opět zavěsit a naaranžovat,“ vysvětluje Tomáš Pokorný. V žádném případě nikdy nepoužívejte žehličku!

Chraňte prapor před působením slunečního svitu a vlhkosti
Stejně jako všem vzácným uměleckým předmětům a starožitnostem, i praporům nesvědčí dlouhodobý sluneční svit. Dochází tak k postupnému vyblednutí krásných sytých barev. Odborníci z Alerionu proto doporučují vystavovat prapor na stinném místě, kam nedopadají ani přes okno po většinu dne sluneční paprsky. Stejně tak má na slavnostní symboly zcela destruktivní vliv vlhkost, kdy hrozí napadení plísní a postupné poškození materiálů. „Z tohoto důvodu nedoporučujeme symboly uchovávat dlouhodobě ve srolovaném nebo složeném stavu, kde kromě napadení vlhkostí může dojít i k poškození výšivek a zviditelnění skladů.“

Pravidelná údržba praporu
Pokud se budete o prapor pravidelně starat, výrazně tak prodloužíte jeho životnost. „Když se k nám na renovaci dostane pravidelně opečovávaný prapor, poznáme hned rozdíl,“ říká Tomáš Pokorný. A co můžete v rámci údržby zvládnout sami? Věnujte péči občasnému opatrnému oprášení symbolů, případně jemnému odsátí prachu z povrchu materiálu, výšivky i třásní. Dejte přitom pozor, aby nedošlo k nechtěnému vytržení stehů výšivky nebo poškození struktury dekorativního materiálu.

„Pravidelné čištění praporu už ale doporučujeme svěřit našim vyškoleným pracovníkům, kteří provedou mechanické a chemické čištění. S ohledem na intenzitu používání a stav ušpinění doporučujeme čištění symbolů v časovém horizontu 3–5 let, pro zachování maximální zdobnosti a působivosti symbolů však optimálně každé 2–3 roky,“ radí Tomáš Pokorný. V žádném případě není možné symboly čistit běžnými čisticími prostředky svépomocí, praním nebo v průmyslových čistírnách. Efektivní ochranou proti prachu a vlhkosti je impregnace, kterou odborníci z Alerionu doporučují po samotném čištění.


Záruka ALERION® = 20 let záruka na zachování všech charakteristických vlastností slavnostních vyšívaných symbolů

Sdílet
Seriál: Firma Alerion