Pondělí 30. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zraněného cyklistu zachránila linka 112

Moderní technologie evropské tísňové linky 112, která umožňuje lokalizaci volajícího, v neděli večer na okraji Brna významně přispěla k záchraně zraněného cyklisty. Muž spadl z kola a krátkodobě ztratil paměť i orientaci. O pomoc záchranáře na lince 112 ve 22.18 hodin požádala manželka 43letého muže.

Žena operátorce tísňové linky sdělila, že její muž jel na kole po turistické žluté značce v okolí Brněnské přehrady a při pádu z kola zřejmě na chvíli ztratil vědomí a poté utrpěl i výpadek paměti a orientace. Protože oznamovatelka sdělila i číslo manželova mobilního telefonu, operátorka linky 112 se se zraněným cyklistou spojila a z údajů zjistila, že muž je na území městské části Brno-Žebětín v dosahu tzv. buňky se středem na Křivánkově náměstí. O potvrzení jeho polohy operátorka tísňové linky současně požádala operátora mobilní sítě. Během 10 minut se tak podařilo z obou zdrojů potvrdit, že muž je na území městské části Brno-Žebětín a upřesnit, že naposledy byl jeho pohyb zaznamenán západně od Křívánkova náměstí.

Operační středisko HZS mezitím vyhlásilo poplach čtyřem jednotkám hasičů – profesionální ze stanice v Lidické ulici a dobrovolným jednotkám z Žebětína, Jindrova a Komína, na místo vyjeli i policisté. Hasiči začali prohledávat okolí Křivánkova náměstí, a protože žlutá značka vede poblíž Ríšovy ulice, soustředili pátrání především do těchto míst. Po rozsáhlém nočním pátrání na trase žluté stezky a okolí dobrovolní hasiči z Komína dezorientovaného muže objevili ve 23.23 hodin. Ke zraněnému hasiči společně s policisty pomocí vysílačky navedli i přivolané zdravotníky. Ti muže po ošetření na místě převezli do fakultní nemocnice v Brně-Bohunicích. Po skončení pátrání hasiči na policejní služebnu ještě dopravili cyklistovo kolo a záchrannou akci 16 minut po půlnoci ukončili.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje


-swo-

Sdílet