Pondělí 30. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

První letní víkend u Středočeských hasičů

První letní víkend přinesl teplé počasí, což se částečně promítlo na počtu požárů ve Středočeském kraji. Středočeští hasiči vyjížděli v průběhu dvou víkendových dnů k celkem 19 požárům, při kterých vznikla škoda 730.000,– Kč a byl usmrcen jeden člověk.

Lesní požár v Kutrovicích na Slánsku

Středočeští hasiči vyjížděli k celkem 19 požárům, a to 8 požárům lesních porostů, 5 požárům kontejnerů a skládek, 3 požárům dopravních prostředků, 2 požárům budov a 1 požáru trafostanice.

Při požáru rodinného domu v obci Tišice – Chrást na Mělnicku přišel o život majitel domu a jeho pes. Příčina vzniku požáru je v současné době předmětem vyšetřování vyšetřovatele požárů HZS ve spolupráci s Policií ČR. Požárem vznikla škoda na majetku ve výši cca 300.000,– Kč.

Škodu na majetku ve výši cca 200.000,– Kč si vyžádal požár trafostanice v obci Hýskov na Berounsku. S největší pravděpodobností vlivem stržených drátů VN došlo ke zkratu a vznícení trafostanice, která je v majetku rozvodných závodů.

Značná škoda 120.000,– Kč vznikla při požáru osobního automobilu na dálnici D1 – 58 km před čerpací stanicí ve směru na Prahu. Po příjezdu zásahové jednotky HZS Středočeského kraje bylo vozidlo v plném rozsahu zasaženo požárem a požárem byla poškozena protihluková stěna u dálnice.

Celkem 5 jednotek HZS zasahovalo v neděli 22. června 2008 u požáru lesního porostu v katastru obce Kutrovice na Slánsku. Příčinou vzniku požáru na celkové ploše 50×50 m je s největší pravděpodobností hra dětí s otevřeným ohněm.

Dosud neznámý pachatel založil požár plastových kontejnerů na tříděný odpad v obci Roztoky u Prahy. Požár byl likvidován profesionální a dobrovolnou jednotkou hasičů z Roztok. Případ byl předán Policii ČR pro podezření ze spáchání trestného činu poškozování cizí věci. Požárem vznikla škoda cca 15.000,– Kč.

V průběhu jízdy po silnici 1/6 z Karlových Varů do Prahy se v motorovém prostoru dodávkového vozidla KIA Pregio vznítily rozvody autoelektriky. Řidič ihned po zpozorování požáru vozidlo odstavil a opustil a snažil se zastavit projíždějící vozidla za účelem pomoci s likvidací požáru. Bohužel marně. První řidička zastavila až v době, kdy na místo dojížděli dobrovolní hasiči z Jesenice a následně profesionální hasiči z Rakovníka. Lhostejnost řidičů se vozidlu stala osudnou a přivolaní hasiči již provedli pouze dohašovací práce zcela shořelého vraku. Požárem vznikla škoda 35.000,– Kč.

Autor: mjr. Libor Pospíšil
vedoucí oddělení zjišťování příčin vzniku požárů



-swo-

Sdílet