Sobota 28. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Po policejní honičce skončila Avie v potoce, zpět na silnici ji dostávali hasiči

Celá událost začala dne 8. října 2015 krátce před šestou hodinou večerní v Dobříši v ulici Za Poštou, kde si policejní hlídka v civilním vozidle všimla protijedoucí Avie, kterou řídil muž jim dobře známý. Ten měl již nastoupit za distribuci drog do vězení, nástupu trestu se však vyhýbal.

Dotyčný kriminalisty poznal a začal okamžitě ujíždět. Policisté ho při pronásledování opakovaně vyzývali k zastavení vozidla. Řidič však rozhodně neměl v úmyslu zastavit a při zběsilé jízdě, kdy nerespektoval žádné dopravní značky či předpisy, dokonce opakovaně projel jednosměrnou ulicí v protisměru a ohrožoval tím jiné automobily.

Z města Dobříš vyjel směrem na obec Rybníky. Hlídku, která se ho snažila předjet, neváhal ani vytlačovat ze silnice, protože ohrožoval život a zdraví osob byly použity donucovací prostředky hrozba namířenou střelnou zbraní a následně i varovný výstřel, na což pronásledovaný muž vůbec nereagoval.

Poté sjel na polní cestu k chatové osadě a ve chvíli, kdy při otáčení zpomalil, mu policisté prostřelili pneumatiku u automobilu. Ani prázdné kolo mu ale nezabránilo ujíždět dál. Nedostal se však daleko, před obcí Rybníky sjel na louku, kde v plné rychlosti vjel do potoka a narazil do jeho dna.

Pak se ještě snažil schovat pod vodou, to se mu ale nepodařilo a kriminalisté použili hmaty a chvaty k jeho zadržení. Při této havárii pachatel utrpěl poranění a byl převezen do nemocnice k ošetření.

Policisté následně zjistili, že dotyčný má u sebe téměř pět gramů bílé krystalické látky, má platný zákaz řízení a je pod vlivem pervitinu. Ještě ten den mu sdělili obvinění z trestného činu násilí proti úřední osobě, přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu, ohrožení pod vlivem návykové látky a maření výkonu úředního rozhodnutí, za což stanovuje trestní zákoník až šestiletý pobyt za mřížemi.

U události zasahovali profesionální hasiči z Příbrami a Dobříše.

V souvislosti s touto událostí pátráme po řidičce vozidla značky Saxo či Peugeot 206 (207) stříbrné barvy, kterou při ujíždění pachatel ohrozil u odbočky na obec Rybníky kolem šesté hodiny večerní. Informace je možné podat na bezplatnou linku 158 nebo na mobilní telefon 724 151 634.

por. Bc. Monika Schindlová, DiS.
Policie ČR
Sdílet