Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

FIRECO 2003 Trenčín

V minulých dnech (25–27. června) se u našich sousedů v Trenčíně konala mezinárodní hasičská výstava FIRECO a Uniprotech. Naše redakce zde nemohla chybět.

Oproti brněnskému Pyrosu je tato akce poněkud komornějšího rázu. I když počet vystavovatelů byl dost vysoký, není na rozdíl od Brna na tak velké ploše a tak se tolik nenachodíte. I návštěvnost je o něco menší, ale to má zase výhodu. Při různých diskusích s vystavovateli jsme nebyli každou chvíli rušeni zájemci o samolepky, propisky a podobně, což je na Pyrosu naprosto běžné.

Zúčastnily se všechny velké firmy z oboru a i desítky menších které ale mají své místo na slovenském trhu. Kromě zastoupení zahraničních firem, Dräger, Holmatro, Lukas, Weber a mnoha dalších nechyběly české firmy kterým se podařilo proniknout na Slovensko. Proto zde stály vozy THT Polička i Strojírny Potůček Slatiňany, zajímavý stánek měla MEVA Roudnice známý výrobce dýchacích přístrojů, výstražné zařízení zde zastupovala Tesla Holomý, nebo například Pavliš a Hartmann a Pyroservis. A samozřejmě nechyběl jeden z partnerů našeho serveru firma Pyrocool, resp. Pyrocom. Ta kromě jiného představila jednu ze svých novinek, nástěnný hydrant s hadicí „D“ a s proudničkou obsahující patronu tuhého Pyrocoolu podobně jako velká proudnice Rambojet. Tím se zvýší hasební účinek. Mezi drobné zajímavosti patřily vystavené hasičské helmy a nášivky slovenských sběratelů a nebo prodejní stánek firmy Arpos kde bylo možné zakoupit předměty s hasičskou tématikou nebo nášivky a znaky slovenských dobrovolných hasičů, takže i naše vlastní sbírky se o něco obohatily.

Z novinek zde byla například poprvé k vidění nová helma Dräger HPS 6100, jako novinka se zde uvedl i automobilový žebřík Daewoo/Avia/IFA od českého výrobce RLS. Jednu z největších a nejzajímavějších expozic měl v Trenčíně Mercedes Benz což je jeden z hlavních dodavatelů pro Hasičský a záchranný zbor SR. Jen v poslední době dodali HaZZ 73 nových vozů. Většinou šlo o typy Unimog, Atego, Actros, Sprinter nebo Mercedesy třídy G používané jako RZA. Většina těchto aut není u nás moc často k vidění a postupně je představíme v sekci Technika.

Co by to bylo za hasičskou výstavu kdyby zde chyběly ukázky práce hasičů. Prováděli je příslušníci okresního ředitelství HaZZ z Trenčína a Záchranné brigády HaZZ ze Žiliny. Návštěvníci mohli vidět vybavení slovenského SAR týmu, práce při chemické havárii, hašení hořícího vozu proudnicí Rambojet, vyprošťování osoby z havarovaného auta a záchranu osob lezeckou technikou a pomocí plošiny Bronto. Trenčínští hasiči při ukázkách předvedli že jsou na vysoké profesionální úrovni.

Celkově jsme s návštěvou byli spokojeni a už se těšíme na další ročník v roce 2005.
Sdílet