Pátek 5. července 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Osobu ze stožáru zachraňovali hasiči z Liberce přímo na stanici, šlo o prověřovací cvičení

Dne 30. října 2015 v 8 hodin se přímo na hasičské stanici v Liberci uskutečnilo prověřovací cvičení s námětem – Záchrana osoby z anténního stožáru, na kterém došlo ke zranění pracovníka a z tohoto důvodu nebyl schopen samostatného pohybu. K záchraně zraněné osoby ze stožáru, který se nachází na střeše liberecké stanice, bylo povoláno lezecké družstvo čety „A".

Hasiči po příjezdu na místo zásahu vylezli na střechu objektu a jeden z lezců se ihned vydal na 8 metrů vysoký stožár poskytnout zraněnému pracovníkovi první pomoc. Mezitím ostatní lezci připravovali nezbytný materiál a prostředky pro jeho bezpečné spuštění.

Po stabilizaci zdravotního stavu byla osoba spuštěna ze stožáru pomocí evakuačního trojúhelníku a následně transportována ve speciálních nosítkách SKED ze střechy objektu na terasu. Hasiči poté zraněného pracovníka vynesli až před objekt, kde by jej při reálném zásahu předali přivolané ZZS.

Cílem cvičení bylo prověření činnosti lezeckého družstva jako celku a poskytování první pomoci. Po celou dobu cvičení dohlíželo na zásah lezců bdělé oko instruktora lezeckého družstva. Na závěr bylo na místě provedeno ústní vyhodnocení se závěrem, že cvičení splnilo své cíle a všech 6 hasičů plnilo své úkoly, jako by se jednalo o reálný zásah.

por. Daniel Mlčoch DiS
HZS Libereckého kraje
Sdílet